Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. ožujka 2021.

Čini se da rode „doista nose djecu“, jer rode su u Orahovici savile svoje gnijezdo na dimnjaku bivšeg rodilišta…

– Jednom su došle u svibnju, a najranije 13. ožujka. Sad čekamo subotu, kako bi vidjeli hoće li se pojaviti – kazala nam je Zdenka Koprić iz Orahovice, uz Danijela Stojkovića, „kroničarka roda u Orahovici“. Naime, ona zadnjih 14 godina prati kad rode dolaze s juga i slijeću u gnijezdo koje se nalazilo na Kuriji Mihalović. No kako je Kurija Mihalović u obnovi, a radove na budućem Centru za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika, u srijedu su obišli i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister, gnijezdo roda je izmješteno na obližnju banderu koja je postavljena baš za navedeno gnijezdo.

No, priča o rodama i Kuriji Mihalović ima svoje zašto i zato. U toj je zgradi, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bio smješten Dom zdravlja te orahovačko rodilište. Tih godina na dimnjaku rodilišta smjestila se obitelj roda, no s vremenom kako je zgrada dobivala druge funkcije, a kako su na istoj i obavljana razna uređenja, rode su napustile svoj dom. Ipak, 2008. godine, rode su se vratile na dimnjak gdje je nekada bilo rodilište u Orahovici. Od tada svake godine mužjak i ženka se u proljeće vraćaju u svoje gnijezdo u gradu kojeg još zovu i „grad blizanaca“.

– Od 2008. u Orahovici je izvaljeno čak 27 malih roda u ovom gnijezdu. Kada smo vidjeli da je gnijezdo uredno sačuvano, krenuli smo u akciju da ga se ponovno negdje digne kako bi rode pronašle svoj dom. Stupili smo u kontakt s Fakultetom i povjerenikom Vlade RH za Grad Orahovicu Sašom Risterom kako bi oni pomogli. Svi su odmah uskočili u pomoć i prvo su djelatnici HEP-a postavili banderu s postoljem, no isto nije bilo dovoljno veliko za gnijezdo. Tada ponovno dolazi do izražaja suradnja Fakulteta, Grada i nas građana kroz koju smo uz pomoć radnika na Kuriji i orahovačkih vatrogasaca, napravili jače postolje te staro gnijezdo digli na tu banderu. Svima se u ime svih nas i u ime svih Orahovčana koji vole vidjeti rode u našem gradu, od srca zahvaljujem – kazao je neki dan Danijel Stojković u ime inicijative pod nazivom ”Zaštita roda Orahovica”, a zahvalio se i dekanu Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Aleksandru Včevu na pomoći.

Inače, budući Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika, trebao bi biti završen i u potpunosti u funkciji početkom listopada ove godine. Kada se završi bez sumnje, bi trebao imati veliki utjecaj na razvoj sve značajnijeg zdravstvenog turizma. Osim toga, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, planira, u suradnji s gradom Orahovicom i Srednjom školom “Stjepan Ivšić”, u skorijoj budućnosti u Orahovici pokrenuti i srednjoškolski smjer fizioterapije, čime bi ovo postala „zaokružena priča“. A do tada, u Orahovici će pričekati rode i njihov povratak na gnijezdo „kraj rodilišta“… (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Vladimir Grgurić)

Share Button