Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. ožujka 2021.

Učenici Srednje škole Marka Marulića osvojili treće mjesto u Hrvatskoj na natjecanju o poznavanju Hrvatskoga sabora

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je prvo online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. Proteklih je godina ovo natjecanje organizirano samo za učenike osnovnih škola. Učenici su ostvarili izvrsne rezultate. Više od 70 posto škola riješilo je test s više od 70 posto točnih odgovora, a više od 90 posto škola riješilo je test s više od 60 posto točnih odgovora.

Kroz trideset pitanja kviza učenici srednjih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.
Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci 41 škole diljem Hrvatske, ukupno njih 246 raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. Svaki je učenik u tročlanom timu na svom računalu rješavao natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima. Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Najbolje rezultate postigli su timovi sljedećih škola:

1. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana – Ogulin
2. Ekonomska i turistička škola – Daruvar
3. Srednja škola Marka Marulića – Slatina. (www.prigorski.hr, www.vpz.hr, Fotografija: sabor.hr)

Share Button