Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. lipnja 2011.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: Informacija o Prijedlogu nacrta Akcijskog plana održive proizvodnje i potrošnje Republike Hrvatske

Prijedlog nacrta Akcijskog plana za održivu proizvodnju i potrošnju (AP-OPP) čiju je izradu koordiniralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nalazi se na javnoj raspravi do 10. srpnja 2011. godine.

Održiva proizvodnja i potrošnja koncept je koji označava stvaranje proizvoda i pružanje usluga na održivi način, odnosno tako da su negativne posljedice po okoliš i društvo minimalne. Koncept održive proizvodnje i potrošnje (OPP) zaokružuje brigu o proizvodu (usluzi) i njegovom utjecaju na okoliš i društvo kroz cijeli životni ciklus što čini najveći pomak od dosadašnjih koncepata održivosti koji su se uglavnom fokusirali na samo jednu životnu fazu.

Strategija održivog razvitka Republike Hrvatske prepoznala je održivu proizvodnju i potrošnju kao važan izazov na koji Hrvatska mora odgovoriti ako želi postići održivi razvitak. Upravo u tu svrhu se i donosi Akcijski plan koji pored analize postojećih mjera održivosti navodi nove konkretne mjere koje se trebaju poduzeti u idućih pet godina, izvore financiranja, odgovorno tijelo i suradnike te pokazatelje uspješnosti provedbe.

Sastavljanju Akcijskog plana prethodile su konzultacije sa svim važnijim dionicima, predstavnicima tijela državne uprave, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora, analiza literature, relevantne dokumentacije te pravnih akata koje su rezultirale izradom Analize stanja održive proizvodnje i potrošnje u Republici Hrvatskoj, koja je u skladu sa Strategijom održivog razvitka Republike Hrvatske te mediteranskom orijentacijom ukazala na prioritetna područja održive proizvodnje i potrošnje i stoga ima ključnu ulogu za smisleno sagledavanje Akcijskog plana kao cjeline.

Temeljem procjene utjecaja na okoliš i društvo pojedinih ekonomskih grana posebna se pažnja prilikom izrade Analize stanja obratila energiji, vodi, prometu (povezivanju Hrvatske) turizmu i poljoprivredi, dok je otpad prepoznat kao općeniti problem Mediterana te je obrađen kao zasebno među-tematsko područje.

Ministarstvo ovim putem poziva javnost da se uključi u javnu raspravu, koja se provodi u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja 2011. godine, davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb ili na adresu e-pošte: branka.pivcevic-novak@mzopu.hr. (www.mzopu.hr)

 

Share Button