Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. srpnja 2011.

Objavljen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2011. – do 2013. godine, do 19. kolovoza podnošenje zahtjeva za mjeru „Suzbijanje varooze pčela“

Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2011. – do 2013. godine temelji se na odredbama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda („Narodne novine“ broj 149/09 i 22/11) koji predstavlja uskladbu s temeljnim propisom koji uređuje zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda u državama članicama Europske unije, uključujući i sektor pčelarstva.

Kako bi se osigurao daljnji razvoj pčelarstva u Republici Hrvatskoj nakon što je ukinut dosadašnji sustav potpore u pčelarstvu, za razdoblje do ulaska u Europsku uniju uspostavljen je na nacionalnoj razini pčelarski program koji je u svojem sadržaju u skladu s pčelarskim programima država članica Europske unije. Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2011. – do 2013. godine može se vidjeti ovdje, temelji se na odredbama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda („Narodne novine“ broj 149/09 i 22/11) koji predstavlja uskladbu s temeljnim propisom koji uređuje zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda u državama članicama Europske unije, uključujući i sektor pčelarstva.

Na 138. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 1. srpnja 2011. godine prihvaćen je prijedlog Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2011. – do 2013. godine.

Detaljna provedba navedenog programa za 2011. godinu propisana je Pravilnikom o uvjetima i načinu provedbe posebnih mjera pomoći za sektor pčelarstva koja se može vidjeti ovdje, prema Nacionalnom pčelarskom programu za razdoblje od 2011. do 2013. godine u 2011. godini („Narodne novine“ broj 79/11).

U 2011. godini provoditi će se mjere „Suzbijanje varooze pčela“ i „Tehnička pomoć pčelarstvu i Racionalizacija troškova selećeg pčelarstva“

Mjera „Suzbijanje varooze pčela“ provodi se prema Programu kontrole i suzbijanja varooze u 2011. godini koja se može vidjeti ovdje. U sklopu ove mjere svi pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka imaju pravo na sufinanciranje jednog tretiranja VMP-om po svakoj pčelinjoj zajednici, prema broju pčelinjih zajednica upisanih u Evidenciju pčelara i pčelinjaka na dan 1. srpnja 2011. godine. Jedinični iznos potpore po pčelinjoj zajednici za provođenje ove mjere iznosi 22,75 kuna. Zahtjev za mjeru „Suzbijanje varooze pčela“ može podnijeti pčelar upisan u Evidenciju pčelara i pčelinjaka osobno ili putem pravne osobe opunomoćene od strane pčelara do 19. kolovoza 2011. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pravo na korištenje mjere „Tehnička pomoć pčelarstvu i Racionalizacija troškova selećeg pčelarstva“ imaju pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka na dan 1. srpnja 2011. godine i upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Zahtjev se podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 19. kolovoza 2011. godine sa priloženim računima izdanim u razdoblju od siječnja do kolovoza 2011. godine, iz kojih je razvidan iznos utrošenih novčanih sredstava za nabavu novih pomagala, pribora i opreme koja se koristi u pčelarstvu i nove opreme koja se koristi za selenje pčela. Ovom mjerom omogućava se korisnicima sredstava povrat do 50 posto investicije.

Za sve informacije vezane uz podnošenje zahtjeva za pojedinu mjeru možete se obratiti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili ovdje. (www.mps.hr)

 

Share Button