Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. srpnja 2011.

Crkvari ponovno na HTV-u, nakon „Veselog stroja“, snimljen dokumentarac o starinskoj žetvi i vršenju

Starinska žetva i vršenje biti će tema dokumentarnog filma Hrvatske televizije koji je sniman u Crkvarima nedaleko Orahovice. Ovo je već drugi dokumentarac koji se radio u Crkvarima. Podsjetimo, prije nekoliko godina, snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Veseli stroj“ koji je govorio o starinskom pečenju rakije u Crkvarima. Projekt je pokrenulo kulturno umjetničko društvo ”Crkvari” na čelu sa svojim predsjednikom Stankom Jovićem:

-Htjeli smo na neki način sakriti od zaborava ove starinske radove, odnosno prikazati ih da naša djeca, unuci i praunuci nauče i upamte kako se nekad živjelo i radilo. Vjerujem da će ova emisija pokupiti simpatije kao i prošla, a mi naravno tu ne mislimo stati. Hvala sjajnoj ekipi HRT-a na čelu s Aleksejem Pavlovskym koji su odradili vrhunski posao i ostvarili našu želju. – kazao je Stanko Jović.ž

Priča ove emisije počinje na polju gdje se odvija žetva naravno ručnom kosom i gdje se isprepleću starinski običaji. Završetak je u gazdinskom dvorištu gdje originalna vršalica vrši pokošeno žito, a mještani Crkvara su u ulozi radnika i domaćina… (www.orahovica.hr)

 

Share Button