Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. kolovoza 2011.

Otvorenjem izložbe „777“ u Gradskom muzeju Virovitica započela je ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana grada Virovitice – Rokovo 2011

Otvorenjem izložbe “777” u Gradskom muzeju Virovitica, započela je ovogodišnja manifestacija obilježavanja 777. rođendana grada Virovitice, Rokovo. Riječ je o izložbi temeljenoj na četiri zbirke virovitičkog muzeja, a u sklopu koje su, među ostalima, prikazani najzanimljiviji arheološki nalazi. Izložbu je otvorio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a o izložbi su govorile ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej, te kustosice muzeja, Dubravka Sabolić, Anamarija Kučan i Silvija Salajić.

Među brojnim posjetiteljima, između ostalih, otvorenju izložbe nazočio je i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, te brojni drugi posjetitelji iz kulturnog i javnog života grada Virovitice…

U sklopu izložbe prikazani su i najzanimljiviji arheološki nalazi o čemu je na otvorenju govorila viša kustosica arheološke zbirke Gradskog muzeja Silvija Salajić. Iz etnografske zbirke koju je predstavila Ana Marija Kučan između ostalog prikazana je i virovitička narodna nošnja, ručno oslikana škrinja, košare koje su nekada žene nosile na glavi pa čak i fertuni koji su bili namijenjeni za muškarce. Osim toga, posjetitelji su se mogli prisjetiti tradicionalnih obrta i ključnih trenutaka u povijesnom razvoju Virovitice, ali i promotriti djela ljudi koji su obilježili likovnost ovog grada o čemu je govorila ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej. Viša kustosica Dubravka Sabolić predstavila je kulturno povijesnu zbirku iz koje svakako treba izdvojiti kopiju s prijevodom izvorne povelje kojom je Virovitica 1234. godine proglašena slobodnim kraljevskim gradom što je ujedno i prvi spomen grada.

Predstavljena je i građa koja do sada nikada nije izložena kao što je rukopis povijesti grada Virovitice koji je zaprimljen u Gradskom muzeju 1953. godine (odnosno odmah po njegovom osnivanju, pod rednim brojem 1), „Virovitičan” iz 1921. godine u kojem se nalazi zapisnik sa prve sjednice Grada Virovitice nakon što je Virovitica ponovo proglašena gradom, radni stol koji su izradili virovitički obrtnici 30-ih godina prošlog stoljeća… (www.muzejvirovitica.hr)

 

Share Button