Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. prosinca 2021.

U Poduzetničkom inkubatoru održan seminar “Zakon o radu u praksi”

S ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o odredbama koje imaju otežanu primjenu u praksi, HUP Regionalni ured Osijek i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije organizirali su za poduzetnike seminar na temu „Zakon o radu u praksi”. Prisutnima se prvo obratila Neda Martić, direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o. koja je naglasila da je seminar planiran na zahtjev poduzetnika sa naše županije. Na seminaru je dan naglasak na odredbe koje imaju otežanu primjenu u praksi.

  • Utjecaj COVID-19 na radno zakonodavstvo – kako poslodavac postupiti u izvanrednim okolnostima
  • Ugovori o radu – kroz praktičan prikaz ugovora o radu polaznici su dobili najbitnije informacije o reguliranju međusobnih prava između poslodavca i radnika, odnosno na koji način najbolje regulirati odnose, osobito koje se odnose na radno vrijeme, radno mjesto i plaću te druge odnose između poslodavca i radnika uz naglasak na godišnje odmore, plaćeni dopust, materijalna prava radnika i sl.
  • Prestanak radnog odnosa – obuhvaćeni su svi načini prestanka ugovora o radu, uključujući sve vrste otkaza uz praktični prikaz istih te su polaznici dobili potrebno znanje u samom postupku otkazivanja, odnosno sve da se izbjegne nepoželjne posljedice za njih. Također, uz prikaz vrste otkaza dana je i aktualna sudska praksa.
  • Plaća i ostalo – izračun plaće, plaća u poreznom smislu, upotreba privatnog automobila u službene svrhe, materijalna prava radnika, kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, obveze poslodavaca iz Zakona o zaštiti na radu
  • Godišnji odmor i evidencija radnog vremena – izračun i stjecanje prava na godišnji odmor, rad na određeno i godišnji odmor, plan korištenja godišnjeg odmora, odluke o godišnjem odmoru, korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, otkazni rok i godišnji odmor itd.

Predavanje je održao Ivan Sarić direktor HUP Regionalnog ureda Osijek. S obzirom na najavljene izmjene Zakona o radu, kao i velikog interesa, i dalje će se organizirati seminari na ovu temu.(www.inkubatorivpz.hr)

Share Button