Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. ožujka 2022.

Fra. Celestin Čakarić u petak 4. ožujka je proslavio svoj 90. rođendan, bio je posljednja generacija mladomisnika koje je zaredio kardinal, a danas blaženik Alojzije Stepinac

Fra. Celestin Čakarić, u petak 4. ožujka je proslavio svoj 90. rođendan. Rođen je 1932. godine u uglednoj krojačkoj obitelji u Novoj Gradiški. Imao je dvije sestre i jednog brata. Vrlo brzo mladi Celestin odlazi u novicijat u Vukovar i postaje franjevac. Bio je iz biskupijske župe, a završio je u franjevačkom redu.

Bio je posljednja generacija mladomisnika koje je zaredio kardinal, danas blaženik Alojzije Stepinac. Nakon mlade mise, 5. srpnja 1960. godine, dobio je dekret za svećeničku službu upravo u Virovitici. Došao je 19. srpnja, vlakom u dotad nepoznati grad. Tijekom svog prvog boravka u velikoj Župi svetog Roka nije prokrstario samo njenim teritorijem, već je propovijedao na prostoru od Slatine do Đurđevca, pomažući braći svećenicima. U ovdašnjem samostanu upoznao je jednog od najvećih franjevačkih glazbenika Kamila Kolba, koji ga je naučio sviranju orgulja.

Svećenički je službovao u nizu župa, ali samo je u dvije bio župnik: Kozari Boku, gdje je uredio izgradnju crkve i samostana, te u Đurđenovcu, gdje se još jednom potvrdio u ekumenizmu. U vrijeme komunističkih progona imao je veliku podršku pravoslavnih svećenika i vjernika. Prije nešto manje od tri godine u Župnoj crkvi svetog Roka u Virovitici svečanom svetom misom franjevac Celestin Čakarić proslavio je i 60 godina svećeništva, a imao je samo jednu zahvalu:

  • Gospodinu Bugu zahvaljujem za sve – rekao je tada je fra. Celestin. (www.icv.hr, Fotografija: Matija Rođak)
Share Button