Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. travnja 2022.

Uskrsne torte s ljubavlju uz Sandrin zagrljaj: Orahovački srednjoškolci – kuhari, izradili uskrsne slastice uz pomoć najbolje hrvatske slastičarke Sandre Jadek


Ovih dana domaćice imaju pune ruke posla, treba napraviti uskrsne kolače, a uvijek je najteže pitanje koje pa krenu muke, problemi… Kako najlakše izbjeći ovakve situacije, a napraviti vrhunske slastice, pokazala je najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek u orahovačkoj Srednjoj školi “Stjepan Ivšić”.

Naime, Sandra je kao vanjski suradnik Regionalnog centra kompetentnosti, a u organizaciji škole te na ideji stručne učiteljice kuharstva Danire Vinković, održala s učenicima smjera kuhar, radionicu izrade uskrsnih torti.

  • Drago mi je da sam odradila ovu radionicu u orahovačkoj srednjoj školi jer posebno mi je zadovoljstvo prenijeti na mlade svoje iskustvo i znanje. Ukrašavali smo torte čokoladom, slatkim vrhnjem i fondanom, a posebno sam stavila naglasak na ukrašavanje s takozvanim mirror glazeom ili staklenom glazurom koja je danas sve više tražena. Učenici su bili jako dobri, zanimalo ih je puno tog, a posebno sam bila sretna kad sam vidjela da već dosta znaju i sami. Ovakve radionice su odlične jer osim što učenici kroz njih mogu saznati nešto novo, nešto što iz knjiga ili na internetu ne mogu pročitati, mogu pokazati svoje sposobnosti i kreativnost – rekla je Sandra Jadek.

Stručna učiteljica Danira Vinković naglasila je kako je cilj ostvaren.

  • Važno mi je bilo da učenici od ovakve stručnjakinje uživo mogu učiti. Hvala Sandri što se odazvala mom pozivu i priredila učenicima nešto sasvim novo i dala im veliki motiv za nastavak školovanja. Učenici drugog i trećeg razreda te jedna učenica prvog razreda ispekli su torte kod kuće, a na ovoj radionici smo ih samo ukrašavali i svakako ćemo nastaviti prakticirati ovakve radionice koje mogu samo unaprijediti učenike – dodala je Vinković.

Učenik Srđan Jovanović pažljivo je pratio svaki Sandrin potez kuhačom ili žlicom.

  • Bilo je odlično, Sandra je stvarno vrhunski stručnjak i puno se od nje može naučiti. Torte su nam ispale odlično i svi smo bili jako sretni kad smo završili posao – zaključio je Srđan.

Vratimo se na početak priče, na naše domaćice, pa drage naše evo da vam malo olakšamo, jedan od recepata sa školske radionice, jedne od nazovimo ih uskrsnih torti s ljubavlju uz Sandrin zagrljaj koju donosi stručna učiteljica Danira Vinković…

  • CHERRY TORTA

Sastojci:
BISKVIT
5 jaja
20 dkg šećera
1 dl ulja
1/2 dl mlijeka
20 dkg brašna
1 prašak za pecivo
FIL
8 dl mlijeka
3 pudinga od vanilije
150 šećera
250 g margarina
FIL 2
0,5 soka od višanja
0,5 slatkih višanja
4 žlice šećera
1 žlica gustina
2 žlice likera od višnje
0,7 slatkog vrhnja

Biskvit:
Pjenasto izraditi bjalanjke, izraditi šećer i žumanjke. U žumanjke i šećer dodati ulje, mlijeko, pa brašno s praškom za pecivo. Peći na 175 °C. Prerezati na tri dijela.
Fil 1:
Pomiješati puding od vanilije sa šećerom i malo mlijeka. Skuhati u preostalom mlijeku i u ohlađeno dodati margarin.
Fil 2:
Pomiješati šećer, sok od višanja i liker od višanja i staviti kuhati. Malo soka pomiješati s gustinom. Kada zavrije, umiješati višnje i gustin. Kuhati par minuta dok se ne zgusne i ostaviti da se hladi. Čim se skuha odmah namazati dva biskvita, treći ne! Kad se ohlade višnje i stisnu na biskvitu, stavljati fil. Izraditi slatko vrhnje u šlag.
SLAGANJE:
Biskvit – fil – višnje – šlag – biskvit – fil – višnje – šlag – biskvit – fil. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

Share Button