Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2022.

Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica ove godine obilježavaju 30 godina rada

Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica, koje su jedne od rijetkih u Hrvatskoj koje nastupaju isključivo s orkestrom, ove će godine obilježiti 30 godina od osnutka ove sekcije. Slavljenička godina započela je s natjecanjem Prvi i Viši korak koje su Mažoretkinje ovog mjeseca organizirale u Virovitici, a slavljenički ton nastavit će se kroz cijelu godinu.

  • Za Rokovo ćemo predstaviti sve svoje dobne skupine i njihove koreografije, kao i za Prosinac u gradu. Naravno, ništa bez orkestra Gradske glazbe jer naš najveći uspjeh zapravo je upravo to što smo jedno te jedni bez drugih gotovo nigdje ne idemo – rekla je trenerica Ana Paloš te dodala kako velikim uspjehom smatraju i što gotovo niti jedna veća manifestacija u gradu ne prolazi bez njih. To im puno znači, ističe, jer smatraju da je njihova kvaliteta prepoznata te su na neki način prvi i pravi predstavnici grada Virovitice.

Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica danas okupljaju 40-ak djevojaka u tri grupe: početnički sastav, sastav kadetkinja i sastav juniorki, a trenerice su im Ana Paloš i Ena Morović koje ljubav prema ovoj vrsti plesa svakodnevno prenose na virovitičke mažoretkinje. Naime, ovo društvo puno je života, a dvoranom Katoličke gimnazije vijori lagana, opuštena i vesela atmosfera, baš tamo gdje se bacaju i hvataju štapovi, maršira i pleše. U to smo se uvjerili i sami posjetivši ih u povodu njihovog ovogodišnjeg jubileja te smo zaključili da se ove skromne djevojke ne vole baš hvaliti, ali zato jedna drugoj uvijek „drže štap“ i hvale jedna drugu, kako trenerice, tako i djevojke međusobno. Također, ističu, njihova vrata su uvijek otvorena i svi su dobrodošli.

  • Kod nas na treninzima je uvijek zabavna i opuštena atmosfera. Iako djevojke na zanimljiv i duhovit način nastojimo naučiti plesu, kada su u pitanju nastupi i natjecanja sve smo orijentirane na što bolje rezultate i da pokažemo što znamo, osobito kada nastupamo u svom gradu. Najvažnije je da su one zadovoljne i nasmiješene pa tako i njihovi najbliži – istaknula je trenerica Ana, koja je u ovim mažoretkinjama od samog početka, počevši i sama kao mažoretkinja. One su joj, kaže, kao druga obitelj, a trenira ih od 2008. godine njegujući tradiciju mažoret plesa u Virovitici.

O treneričinoj predanosti i ljubavi prema mažoret plesu govorila je i predsjednica Gradske Glazbe Virovitica Lucija-Viktorija Suvajac.

  • Teško je uvijek pohvaliti sebe i svoj rad i onda je lijepo kada drugi to vide i pohvale te. Zato bi ja voljela pohvaliti Anu koja je tu od osnutka mažoretkinja. Počela je od same sebe i od toga da i ona sama pleše, a zatim je preuzela djevojke. Ana je u ovih 30 godina pokazala prvenstveno da je odlična plesačica i trenerica, kao i osoba. Također, odlična je organizatorica što je pokazao dolazak Hrvatskog mažoret saveza i natjecanje kod nas u Virovitici nedavno – istaknula je predsjednica.

Njihove uspjehe i predan rad potvrđuju i rezultati na natjecanjima, no, kažu da su svi uspjesi za njih jednako vrijedni pa nisu niti jedno posebno istaknuli.

  • Svako natjecanje je posebno na svoj način i svi uspjesi su jednako vrijedni, bilo to prvo, drugo, peto, predzadnje ili zadnje mjesto. Nema razlike jer kao trener znam da djevojke svaki put daju sve od sebe – ponosno je rekla trenerica Ana.

Opuštenu i veselu atmosferu, kao i predanost trenerica potvrđuju i same djevojke koje treniraju dva puta tjedno.

  • Na treninzima je uvijek opuštena i prijateljska atmosfera, a trenerica je zaista super i dobra, ali zna biti i stroga kada je to potrebno, osobito kada radimo koreografije za natjecanja – kaže Tesa koja trenira mažoret ples već devet godina.

S njom se slaže i Ana, koja trenira 11 godina, a za trenericu Anu kaže da je vrlo obzirna i pažljiva te ju gledaju kao drugu mamu i prijateljicu.

Za mlađe mažoretkinje već četiri godine brine se trenerica Ena, koja je europska viceprvakinja u kategoriji mace.

  • U mažoretkinjama sam od svoje 8 godine, odnosno gotovo 16 godina, a dječji sastav treniram nešto više od 4 godine. Za sada se natječemo samo u Hrvatskoj – kaže Ena, koja je također omiljena među djevojkama.

Sve djevojke složile su se kako puno plešu, idu na natjecanja i brojne nastupe te im jako zabavno i zanimljivo. Također, s njima se slaže i Matko, jedini dječak koji je u sastavu Mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica. Naime, Matko nažalost ne može nastupiti na službenim natjecanjima, ali na ostalim nastupima ovaj dječak punopravno maršira rame uz rame s ostalim mažoretkinjama. (www.icv.hr, lc, žđl, Foto: L. Crvenka)

Share Button