Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. travnja 2022.

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica: Održana znanstveno-popularna predavanja iz astronomije

U Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici, u utorak je održano nekoliko znanstveno-popularnih predavanja u sklopu fakultativne nastave iz Astronomije.

Predavanja su bila:

„Poučne staze zvjezdanog neba“ predavanje Zlatka Kovačevića. umirovljenog profesora, astronoma i popularizatora astronomije.

„Razgovori o fizici i astronomiji“ predavanje Dinka Milakovića, bivšeg učenika Gimnazije i doktora znanosti u astrofizici, znanstvenika i astronoma na Scuola Internazionale Superiore dei Studi Avanzati u Trstu, Italija.

„Tamna strana svemira“ predavanje Željka Ivezića, doktora znanosti u astrofizici, znanstvenika na odjelu astronomije na University of Washington i direktor Rubin opservatorija u Čileu.

Predavači su na zanimljiv i poučan način učenicima približili kompleksne teme koje se pojavljuju u proučavanju svemira. Učenici su sudjelujući na predavanjima shvatili kako je velike stvari moguće postići malim koracima ako oni kreću od znatiželje.  Rad na sebi, ulaganje u svoj razvoj i znanje, cjeloživotno učenje, propitivanje, kritičko mišljenje, rad na razvoju kompetencija, hrabrost u postavljanju pitanja i vjera u sebe i vlastiti uspjeh ključni su elementi na kojima treba raditi kroz život kako bismo napredovali kao pojedinci i civilizacija.

U organizaciji ovog predavanja, profesoru Aljoši Graovcu, pomogli su – učenici Gimnazije, među kojima su i oni koji imaju „fakultativnu nastavu“ iz Astronomije, predavači Zlatko Kovačević, Dinko Milaković, Željko Ivezić, umirovljena profesorica fizike Slobodanka Polašek i ravnatelj Gimnazije Petra Preradović Kristijan Gostimir. (www.vpz.hh, ag, Fotografije: Aljoša Graovac)

Share Button