Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. rujna 2011.

U Gradskom muzeju Virovitica otvorena je likovna izložba „Doživljaj balada Petrice Kerempuha“ Stjepana Đukića Pište

U Gradskom muzeju Virovitica u organizaciji Družbe hrvatskog zmaja gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je likovnu izložbu Stjepana Đukića Pište na temu Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže. Autor je naslikao radove oduševljen kazališnom predstavom i impresivnom glumom Adama Končića. Snagu teksta i snažnu glumačku interpretaciju Stjepan Đukić Pišta stavio je u središte zbivanja svojih slika i Baladama dao novu dimenziju. Otvorenje izložbe glazbom su obogatili studentica 4. godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Kristina Domović uz pratnju Damira Hajduka na cimbalu. Izložba će biti otvorena do 5. listopada. Inače Stjepan Đukić Pišta, rođen je 5. prosinca 1949. u Lozanu kod Virovitice. Hrvatski je slikar zanimljivog puta. Najskrovitije tajne slikarstva otkrio je uspijevajući zadržati kreativnu iskru jer je htjenje za predanjem umjetnosti bilo toliko da je dar talenta morao doći do izražaja. Stilistika je sazrijevala, osobnost svojstva se pročišćavala, tehnička strana slikanja bila je savladana, poetika izgrađena, postajući svakim novim ciklusom likovno intrigantnija i umjetnički uvjerljivija.

Slikarstvo Stjepana Đukića Pište rađeno je na zasadama klasične estetike, unutar koje je slikar otkrio i otvorio prostor vlastite doživljajnosti i izraza, čime se sve više potvrđuje kao posebnost u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Za svoj rad nagrađen je s više diploma za donacije, s nekoliko zahvala različitih humanitarnih udruga, Zagrebačke nadbiskupije, Zagrebačke medrese, a dobitnik je zlatne arene Silvestri Art Directory, na kao najuspješniji virtualni debitant u svijetu za 2001. godinu.

Slikar je nedavno bio na studijskom putovanju u Australiji u trajanju od 10 mjeseci. Održao je i nekoliko izložbi u Brisbaneu, Melbourneu i Gold Coastu koje su polučile velik odjek među tamošnjom publikom. U Hrvatskoj nastavlja plodnu suradnju s galerijama kao i u osobnom traganju kako bi ljudsku dramu pretvorio u likovnu dramu izloženu u „Baladama Petrice Kerempuha. Izložbu za čije postavljenje najveća zasluga pripada Braći hrvatskog zmaja otvorio je gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin. (www.virovitica.info, www.icv.hr)

 

Share Button