Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. srpnja 2022.

Pustolov Zdenko Nađ iz orahovačkog prigradskog naselja Donja Pištana krenuo na svoje novo putovanje sve do Irana

Poznati pustolov s orahovačkog područja iz prigradskog naselja Donja Pištana, Zdenko Nađ, koji je na ležećem biciklu prošao Europu i Ameriku, krenuo je u svoje novo putovanje, ovoga puta u osvajanje dijela Azije. Naime, Zdenko je jučer krenuo od svoje Donje Pištane s njegovog žutog mosta prema, ni manje ni više, nego Teheranu.

  • Kao što bi rekao Seneka, Kakva je priča, takav je i život: ne koliko je dug, nego koliko je dobar, to je ono što je važno. Pozdrav prijatelji iz cijelog svijeta, kao rezultat mnogih kašnjenja i promjena u cjelokupnom solarnom projektu u protekle dvije godine, ova nedjelja je bila moj novi početak, novo putovanje s mojim ležećim triciklom prema (srednjem) istoku. Solarni dio za sada je na čekanju zbog mnogih komplikacija. Trenutno planiram putovati kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku prije dolaska u Teheran. Kako ovaj plan nije fiksan, otvoren sam za druge mogućnosti. Imajući 3.599 km za pedale u sljedeća dva mjeseca, uvjeren sam da ću imati dovoljno vremena za razmišljanje o tome što slijedi. U međuvremenu, moj cilj je prikupiti informacije i kontakte koji mi mogu pomoći s logističkom podrškom po potrebi, mjesta za posjetiti, knjige za čitanje/slušanje, ljude koji me možda mogu ugostiti (ocjenjujem sebe kao finog 6/10 gosta), organizacije i tvrtke su otvoreni za suradnju (workaways) i bilo što ostalo što će pomoći da ovo putovanje bude ljepšim i ugodnijim – započeo je Zdenko svoju priču na poznatom mu blogu i profilu na društvenim mrežama pod nazivom ”Bok, ja sam Zdenko”.

Pripreme su mu zapravo počele od prošlog putovanja, iako kod Zdenka sve ide nekako spontano ili kako on sam kaže kako mu što padne napamet.

  • Pa dobro što se tiče fizičke spreme tu sam stalno u nekoj vježbi jer moraš biti tjelesno spreman za ovako što. A sve ostalo ide kako se okrenu pedala, neke sam točke stajanja već dogovorio, a sve ostalo ćemo riješiti onako ”u hodu” – priča Zdenko. A na žutom mostu u njegovoj Donjoj Pištani dočekali su ga mnogi prijatelji u sumještani kako bi ga ispratili na dalek put.
  • Ne znam što da kažem, hvala svima od srca, puno mi to znači. Dug je put predamnom, ali kada znam da imam ovakve ljude uz sebe puno je lakše – nastavio je Zdenko, a sretan put poželio mu je i orahovački gradonačelnik Saša Rister.
  • Pratim Zdenka od prvog putovanja i moram priznati da za ovo što on radi treba imati hrabrosti. Svaka mu čast, znam da se dugo pripremao i poznajući ga siguran sam da je više nego spremna – započeo je Rister te se potom Zdenku rekao.
  • Zdenko neka te sreća prati i čuva dragi Bog, a kada se vratiš svi ćemo te opet dočekati, sretno – zaključio je Rister. Zdenko se potom oprostio sa svima, a najteže je bilo njegovoj majci Jeli koja nije mogla suspregnuti suze, ali Zdenko ju je uvjerio da će sve biti u redu.
  • Iako sam želio bez ceremonija, oproštaja, novinara i kamera jednostavno krenuti na put nakon nešto razmišljanja shvatio sam da bi se možda ovim činom u svemir poslale dobre namjere i želje. Ili bi ovo mogla biti iskra koja u vama možda pokrene vatru, dobro, ovo možda i nije toliko dobra usporedba obzirom na žegu. Iz Pištane idem prema Osijeku, dalje nastavljam prema granici sa Srbijom u kojoj planiram biti kroz dva dana. Potom je plan ići dalje preko Bugarske i Turske pa preko dijela Iraka sve do Irana i Teherana. Uzbuđen sam što sam poče ponovno okretati svoja tri kotača sreće – vidimo se uskoro – zaključuje Zdenko koji je prvi dan vozio do Topolina gdje je i prenoćio, a u trenutku zaključivanja ovoga teksta Zdenko je ”upedalirao” u Osijek.

I tako je jedna mala Donja Pištana zahvaljujući Zdenku, čovjeku velikog srca i još veće životne snage, postala velika, ma jednostavno Donja Pištana do Teherana. (www.icv.hr, Fotografije: Vladimir Grgurić i Kristijan Toplak)

Share Button