Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. srpnja 2022.

Most koji spaja kopno s Pelješcem i krajnjim jugom zvat će se “Pelješki most”

Most između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijest na poluotoku Pelješcu koji spaja krajnji jug s ostatkom države, a prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, zvat će se “Pelješki most” (“Pelješac Bridge” na engleskom), odlučila je Vlada na 134. sjednici.

  • Pelješki most preko morskog tjesnaca – Kanala Malog Stona, dug je 2404 metra, a samo ime Pelješki most već se tijekom priprema i izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obrazlažući odluku.
  • Ime je jednostavno, lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne iznimne vizure i čitavog projekta koji nosi ime Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom – istaknuo je.

Pelješki most, naglasio je Butković, fascinantna je građevina koja predstavlja ostvarenje vizije o povezanoj Hrvatskoj, a njegova izgradnja označila je važan korak ne samo na putu boljeg prometnog povezivanja već i novog razvojnog uzleta Dubrovačko-neretvanske županije.

  • Pelješki most je u tehničkom smislu najveći most u Hrvatskoj, a zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći će mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena – istaknuo je.

Za Dubrovnik, dodao je, most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva.

  • Ovim projektom ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most – zaključio je Butković. (vlada.gov.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

 

Share Button