Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. listopada 2011.

Gradonačelnik Ivica Kirin posjetio Ministarstvo kulture vezano uz stanje spomenika kulture u gradu Virovitici, Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Crvke sv. Roka,…

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin bio je na radnom sastanku u Ministarstvu kulture gdje se sastao sa državnim tajnikom Zoranom Šikićem. Osim Palače Pejačević i Crkve sv. Roka razgovaralo se i o stanju spomenika kulture u gradu Virovitici s prijedlogom potrebnih zahvata.

Tom prigodom upoznao je državnog tajnika sa potrebom sanacije zaštićenih spomenika kulture, odnosno; Dvorca Pejačević u vidu konstruktivne sanacije sjeveroistočnog ugla, konstruktivne sanacije sjeverozapadnog ugla, unutarnjeg uređenja, rekonstrukcije izvornih prostornih jedinica, građevinske sanacije svih podova, zidova, stropova te rekonstrukcije i uvođenje novih instalacija kao i rekonstrukcije i građevinske sanacija krovišta i krovnog pokrova i rekonstrukcije i građevinske sanacije pročelja; Gradskog parka kojem nije potrebna revitalizacija u smislu izgradnje novih građevina nego u smislu održavanja i obnove nestalih dijelova parka za što je potreban konzervatorski projekt obnove parka; Židovskog groblja na kojem je nakon završene prve faze konstruktivne sanacije krovišta, međukatne konstrukcije i podova u iznosu od 140.000,00 kuna u sljedećoj godini potrebno osigurati ostatak sredstava od oko 280.000,00 kuna za dovršetak ovog kulturnog dobra kako bi se u 2013. moglo započeti sa sanacijom spomenika na židovskom groblju uz mrtvačnicu.

Osim toga, gradonačelnik Kirin predao je državnom tajniku Zoranu Šikiću zamolbu virovitičkog Franjevačkog samostana da im se pokriju troškovi projektne dokumentacije sanacije u iznosu od 295.000,00 kuna prema ponudi tvrtke „Urbos“ iz Osijeka. Sama sanacija, osim uređenja fasade obuhvaćala bi i popravak dijela krovnog vijenca koji je oštećen tijekom potresa, te ponovno bojanje, a sve u skladu s konzervatorskim uvjetima. (www.virovitica.hr)

Share Button