Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. listopada 2011.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: Hrvatski sabor prihvatio Konačni prijedlog Zakona o zaštiti zraka

Hrvatski je sabor prihvatio Konačan prijedlog Zakona o zaštiti zraka, kojeg je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici održanoj 13. listopada 2011. godine. O Konačnom prijedlogu Zakona prethodno su se očitovali Odbor za zaštitu okoliša i Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora i odlučili predložiti Saboru njegovo donošenje. Ovim se zakonom uređuje područje zaštite zraka, područje zaštite ozonskog sloja te područje zaštite klime odnosno smanjenja emisija stakleničkih plinova i prilagodbe klimatskim promjenama

Tijekom tri godine od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti zraka (koje su donesene 2008. godine), u Europskoj uniji doneseni su značajni pravni dokumenti iz područja zaštite klime, zaštite ozonskog sloja i postupanja sa fluoriranim stakleničkim plinovima koje zahtijevaju značajne izmjene Zakona. Također Republika Hrvatska je 27. travnja 2007. godine ratificirala Kyotski protokol uz Okvirnu konvenciju UN-a o promjeni klime, (Narodne novine – Međunarodni ugovori, br. 5/07), koji je u odnosu na Republiku Hrvatsku stupio na snagu 28. kolovoza 2007. Potvrđeni međunarodni ugovori iz područja zaštite klime, kojima su stvorene neposredne obveze za Republiku Hrvatsku, a čija provedba je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva su: Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime), Kyotski protokol te obvezujuće odluke donesene na konferencijama stranaka kojima se detaljnije propisuju obveze prema ovim međunarodnim ugovorima.

Europski parlament i Vijeće usvojili su u svibnju 2008. godine novu Direktivu o kvaliteti okolnog zraka i čistijem zraku za Europu (Direktiva 2008/50/EZ), koju su države članice EU bile dužne prenijeti u svoje zakonodavstvo do 11. lipnja 2010. godine. Pored toga, Europski parlament i Vijeće donijeli su novu Direktivu 2010/75/EU o industrijskim emisijama (integrirano sprječavanje i kontrola onečišćenja) koja je zamijenila postojeću IPPC direktivu i koja utvrđuje obveze za velike uređaje za loženje i objekte u kojima se koriste hlapivi organski spojevi, izmjene direktiva o kvaliteti tekućih naftnih goriva, terminala i benzinskih postaja.

Za provedbu Zakona o zaštiti zraka financijska sredstva osigurana su u Proračunu Republike Hrvatske, na pozicijama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za zaštitu okoliša. Sredstva se planiraju za donošenje nacionalnih planova, programa i izvješća, izradu stručnih podloga za pripremu provedbenih propisa, rada povjerenstava, uspostave i rada državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, sustava za osiguranje kvalitete mjerenja, sustava za atmosfersko modeliranje prijenosa i taloženja onečišćujućih tvari na području Republike Hrvatske, registra emisija stakleničkih plinova te uspostave nacionalnog programa za ublaženje klimatskih promjena.

Predloženim Zakonom planira se osnivanje referentnih laboratorija čiji će se rad djelomično financirati i sredstvima Državnog proračuna te je potrebno planirati nova sredstva od 2012. godine na dalje. Cjelokupan tekst navedenog zakona može se vidjeti ovdje. (www.mzopu.hr)

 

Share Button