Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. listopada 2022.

Nagrade za najbolje EU projekte idu u Istarsku, Virovitičko-podravsku, Zadarsku i Primorsko-goransku županiju te Grad Zagreb

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je održan u Zagrebu, slavile su Istarska županija, Virovitičko-podravska županija, Grad Zagreb, Zadarska županija i Primorsko-goranska županija.

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je istaknuo da promocijom ovakvih projekata ističu primjeri dobre prakse koji neminovno ostavljaju trag u lokalnoj zajednici i potiču njezin razvoj.

  • Doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice pokazali su da hrvatske županije stoje uz bok europskim regijama s kojima dijele zajednički cilj, a to je ravnomjeran regionalni razvoj – rekao je Marušić i dodao da će se županije nastaviti razvijati kroz nove projekte ili nadogradnju postojećih.

Uz predsjednika Marušića, dodjeli nagrada je prisustvovala i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

  • U ovoj godini, koja je bila vrlo izazovna, bilježimo vrlo dobre rezultate u provođenju projekata iz EU fondova za što su među najzaslužnijima upravo županije čiji su projekti dio ovog izbora poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na otvaranju ceremonije proglašenja pobjednika izbora koji već treću godinu organiziraju Hanza Media, portal Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica Tramišak je, među ostalim, navela da je trenutna ugovorenost projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja EU 103 milijarde kuna uz isplaćenost 77 posto ugovorenih projekata te da su naši korisnici EU fondova ovih dana ‘otključali‘ pristup za devet milijardi eura u okviru Kohezijske politike Unije.

Projekt COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima) proglašen je najboljim u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici najboljim projektom proglašen je Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Virovitičko-podravske županije. Nagrada za drugi najbolji projekt u istoj kategoriji otišla je u Međimursku županiju za projekt Med dvemi vodami, a treće plasirani projekt je Zagorje ABECEDA Prirode Krapinsko-zagorske županije.

Najbolji projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji je Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare Grada Zagreba, drugo mjesto osvojile se Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija za projekt Amazon of Europe Bike Trail, dok je nagrada za treći najbolji projekt u ovoj kategoriji otišla u Splitsko-dalmatinsku županiju za projekt REVIVAL – Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape.

U kategoriji Doprinos poduzetništvo najboljim projektom proglašen je projekt SOS – Surađuj i ostvari sebe Zadarske županije, a slijedi ga Šibensko-kninska županija s projektom Rekonstrukcija i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture „Adriatic Business Centre – ABC“. Trećeplasirani je projekt Razvojni centar Ličko-senjske županije.

Uz pobjednički projekt Kulturno-turistička ruta putovima Frankopana Primorsko-goranske županije, drugoplasirani je projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad Koprivničko-križevačke županije dok je treća nagrada otišla u Istarsku županiju za COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima).

(hrvzz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button