Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. listopada 2022.

Vozači oprez! Od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla na svom vozilu

Ušli smo u hladniji period godine kada se, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, i dnevna vidljivost osjetno smanjuje. Ova činjenica naročito pogađa promet, pa je stoga došlo i vrijeme kada se na motornim, ali i drugim vozilima u javnom prometu moraju i danju paliti svjetla kako bi sudionici na prometnicama bili uočljiviji.

Tako, kao uostalom i proteklih godina, od 1. studenog nastupa zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a taj period traje do 31. ožujka 2023. godine.

Odmah treba reći da se obveza paljenja dnevnih svjetala ne poklapa s sezonskom obvezom promjene ljetnih na zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2022.

To naravno ne znači da već sada ‘ne smijete’ montirati zimske ili tzv. cjelogodišnje gume, jer to ponajprije ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima na kolnicima. Ali, krajnje je vrijeme da počnete razmišljati o toj temi, jer se kao i svake godine u ovom periodu jako teško dobije termin kod ovlaštenih radionica koje se bave s gumama.

Mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Čak i među onima koji imaju starija vozila bez dnevnih svjetala ima mnogo savjesnih vozača koji imaju upaljena svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

(tportal.hr, fotografija: ilustracija)

Share Button