Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. studenoga 2022.

U Ulcinju održana 12. konferencija asocijacije Green Belt of Europe

U crnogorskom gradu Ulcinju od 1. do 4. studenog održana je 12. paneuropska konferencija asocijacije Green Belt of Europe pod nazivom BESTbelt. U radu konferencije, zajedno sa 70-ak predstavnika 22 zemlje, sudjelovali su i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo i biolog Vladimir Juhaz, voditelj bio istraživačke stanice.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Asocijacije Gabriel Schwaderer, EuroNatur, a zatim su pozdravne govore sudionicima uputili Ana Novakovic, ministrica zaštite okoliša Crne Gore, Milena Bataković, iz Agencije za zaštitu okoliša Crne Gore, predstavnici domaćina grada Ulcinja, te Oana-Cristina Popa, voditeljica Predstavništva EU u Crnoj Gori, video vezom Jutta Paulus, članica Europskog parlamenta i Ben Caspar iz EU komisije za zaštitu okoliša.

Konferencija je nastavljena predstavljanjem projekata koji se provode diljem Zelenog pojasa Europe, prezentacijama postera i radionicama u grupama sa ciljem razmjene znanja i iskustava sudionika.

Na kraju drugoga dana konferencije, sudionicima je prezentirana izložba fotografija nastalih na području Zelenog pojasa Europe  i organiziran Sajam lokalnih proizvoda zemalja učesnica, na kojem je naša Javna ustanova uz pomoć Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, više nego uspješno, prezentirala svu raskoš lokalnih proizvoda Podravine i Slavonije, odnosno Republike Hrvatske.

Trećeg dana, sudionici su imali terenski dan i priliku upoznati se sa zaštićenim područjima, kao i onima koja se planiraju zaštititi u okolici grada Ulcinja.

Četvrtog dana konferencije, održane su brojne radionice po grupama, a rezultati radionica su prezentirani svim sudionicima kao zaključci rada konferencije.

U poslijepodnevnim satima posljednjeg dana konferencije, održana je i Generalna skupština asocijacije Green Belt of Europe na kojoj je usvojen plan rada za naredne 2 godine, prihvaćeno financijsko izvješće za protekle dvije godine, raspravljano o novim članovima asocijacije i prihvaćen novi koncept članarina. Sudionici Generalne skupštine dogovorili su da domaćin slijedeće konferencije 2024. godine bude jedna od zemalja članica iz regije Baltik. Više fotografija možete vidjeti OVDJE (virovitica-nature.hr)

Share Button