Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. studenoga 2011.

Županijske udruge HVIDR-a Virovitičko-podravske županije: Biciklima od Voćina, preko Četekovca do Vukovara za žrtve Domovinskog rata

U organizaciji Županijske udruge HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i njenog predsjednika Nenada Križića na poseban način obilježeni su dani sjećanja na žrtve Grada Heroja – Vukovara, ali isto tako i žrtve Voćina i Četekovca. Naime, članovi biciklističkog kluba “LOOD” iz Orahovice Alan Grgić, Mario Vida,Tomislav Puhanić i 14 godišnji, mladi Eugen Vlado Grgić 155 km dugom vožnjom biciklima po gustoj magli i na temperaturi od – 8 do 1 celzijev stupanj, od Voćina preko Četekovca do herojskog grada Vukovara, ponovno su skrenuli pažnju na stradanja u domovinskom ratu ,na zločine izvršene nad ne srpskim civilnim stanovništvom u agresiji na Republiku Hrvatsku:

 

– Skrenuli smo pažnju na zločine za koje još nitko nije kažnjen. Voćin, Četekovac, Banija, Zapadna Slavonija, Škabrnja, Vukovar, Lovas, Tovarnik, Berak i nažalost mnoga druga mjesta. Zajednički projekt “Spajanje Slavonije i Dalmacije” kroz nekada privremeno okupirana područja Lijepe Naše, provodi se vožnjom biciklima. Do sada je voženo nekoliko pravaca: Orahovica-Voćin,Orahovica-Tenja,Orahovica-Vukovar,Orahovica-Knin, a kruna projekta bit će u svibnju 2012 godine kada ćemo voziti pravac ORAHOVICA – ŠKABRNJA – DUBROVNIK u sjećanje na sve stradale u Domovinskom ratu, 20 godina prekida pomorske blokade Dubrovnika i žrtve u svim poraćima i ratovima koji su prethodili ostvarenju više stoljetnog sna mnogih generacija Hrvata – stvaranje suverene, samostalne, slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Hrvatski branitelji neka Vam je vječna slava i hvala – rekao je član biciklističkog kluba ”LOOD” i sudionik vožnje Voćin-Vukovar Alan Grgić.

Na putu do Grada Heroja, orahovačkim se biciklistima od Josipovca do Vukovara pridružio i hrvatski branitelj Damir Kučera. Mladi, 14.-godišnji Eugen Vlado Grgić bez problema je izdržao ovu napornu vožnju:

 

– Bilo je zahtjevno i naporno, no kada se zna cilj zbog kojeg smo vozili, onda ništa nije teško. Hrvatski branitelji i njihova žrtva temelj su naše države, ne bih ni ja danas vozio bicikl u slobodnoj Hrvatskoj da nije bilo njih. Posebna je priča Grad Heroj-Vukovar, puno sam gledao i čitao o svemu što se događalo u tom gradu i bila mi je posebna čast biti dio ove biciklističke ekipe i vožnje u čast Vukovaru. – zaključio je mladi Eugen Vlado Grgić. (www.orahovica.hr)

Share Button