Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. veljače 2023.

Na valentinovskoj izložbi fotografija “Dok nas smrt ne rastavi” Matije Turkalja publika je postala svatovi

Ružmarin na ulazu u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica dobio je u utorak svaki posjetitelj koji je došao pogledati izložbu fotografija s vjenčanja poznatog virovitičkog fotografa Matije Turkalja i tako postao ni više ni manje nego pravi svat.

Publika je dakle bila u ulozi svatova večeras, dok su mladenci bili ona lica na fotografijama,  njih 24, koje čine opus ove samostalne izložbe otvorene u povodu Valentinova i to pod nazivom “Dok nas smrt ne rastavi”.

U opuštenoj atmosferi, s nizom detalja kao što su ružine latice na podu, svadbenim maršem, domaćim delicijama bez kojih nema ni svatova, kao i domaće rakije, pa i svadbene torte, otvorena je ova posebna izložba koju će posjetitelji još dugo pamtiti.

Prije pozdravnog govora ravnatelja Roberta Fritza, djelatnici Knjižnice počastili su publiku recitirajući prekrasne ljubavne stihove poznatih pjesnika. R. Fritz predstavio je cijelu valentinovsku večer kao “knjižničarske svatove koji to nisu”, ali koji prije svega veličaju romantičnu ljubav u jednom laganom izdanju s dozom humora.

Rekao je više o samom autoru i izložbi, koja je prvi put postavljena u Fažani 2018. godine, u okviru FraMaFu festivala, a nakon toga i u Zagrebu, Virovitici i Daruvaru.

Matija Turkalj “svatovima” je objasnio kako je izložbom želio ispričati cjelovitu priču o jednim svatovima; od mladenke koja se priprema obući vjenčanicu ovješenu o stare žaluzine, do “fajrunta” i gostiju kojima su se od plesa izlizali potplati na svečanim cipelama.

Budući da se godinama profesionalno bavi snimanjem vjenčanja, koja su mu najveći fokus posla, upravo fotografije s tog važnog događaja bile su normalan izbor za jednu posebnu izložbu, objasnio je.

  • Cjelina je stvorena kroz fotografije koje su nastale u dužem vremenskom periodu od nekoliko godina i govori o vjenčanju kroz one detalje i trenutke koje gosti možda ne primijete ni ne dožive, ali jako su važni i znakoviti. Na njima i kućnih ljubimaca, i kuma s novcem, molitve za mladence…U crno-bijeloj su varijanti jer sam njima želio postići efekt reportaže i zato jer donose onaj trenutak za koji je zaista bilo potrebno naći se u pravom trenutku na pravom mjestu – ispričao je Matija Turkalj.

U simpatičnom i svom prepoznatljivom tonu izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin, podijelivši sa “svatovima” anegdote i razmišljanja vezana uz sam čin vjenčanja i obveze koje donosi, a potom je za današnje, moderno doba, naglasio vrijednost braka i izgradnje zajedničkog života s voljenom osobom.

  • Brak je jedinstvena prilika da osobi koju volite poklonite ono što se nikad neće moći kupiti novcem, a to je vaša ljubav i vaše vrijeme. Čestitam autoru na ovoj izložbi fotografija koje sve nas potiču da promislimo o posebnim osobama koje čine naš život. Želim Matiji još puno novih izložbi, s različitim temama koje je uhvatio objektivom fotoaparata i koje svjedoče o ljepoti života – poručio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Otvorenje je okončano svadbenim maršem koji je odsvirala korepetitorica Sanja Spahija, a potom su “svatovi” pljeskom počastili autora i suprugu Enu Aragović Turkalj, koji su, kako običaj i nalaže, narezali i dijelili svadbenu tortu.

Publika/svatovi ocijenila je punim pogotkom maštovitu večer u kojoj su se baš svi osjetili posebnima. Naravno, ovaj put umjesto Matije Turkalja, “svatovi” su događaj fotografirali – sami. (www.icv.hr, mlo, Fotografije: Marija Lovrenc)

Share Button