Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. veljače 2023.

Fotogalerija: U Općoj bolnici Virovitica u ponedjeljak je održana vježba “Plamen 23”

U zgradi Opće bolnice Virovitica, u ponedjeljak je održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja osoba u slučaju iznenadne situacije koja može ugroziti njihovu sigurnost, zdravlje, pa čak i život. Cilj vježbe simboličnog naziva “Plamen 2023.” bio je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Opće bolnice Virovitica, kao i postupanja u kriznim situacijama te spremnost djelatnika u slučaju moguće nesreće. Isto tako, promatrao se i postupak intervencije žurnih službi, te potrebu mijenjanja Plana evakuacije i spašavanja kako bi postao još operativniji.

Tema vježbe bila je gašenje požara, evakuacija i spašavanje djelatnika OB Virovitica zbog požara u ginekološkoj ambulanti. Vježba koja se odvijala u realnom vremenu i koja je započela u 9 sati, trajala je ukupno 45 minuta.

  • Ova vježba koju smo danas svi zajedno odradili je zapravo bila praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja djelatnika i pacijenata Opće bolnice Virovitica, u ovom slučaju požara. U posljednje vrijeme svjedočimo raznim sličnim nesrećama i zbog toga smatram da je izuzetno bitno provoditi ovakve vježbe, što je u konačnici i zakonska obveza. U ovoj vježbi bile su obuhvaćene sve žurne službe, a posebno zanimljivo i atraktivno bilo je vidjeti spašavanje alpskom užadi s objekta do kojeg nisu mogle doći vatrogasne ljestve. Zadovoljni smo što smo imali priliku upravo na ovaj način praktično isprobati vježbu i uspješno ugasiti požar – rekao je tom prigodom ravnatelj OB Virovitica, Dinko Blažević.

U vježbi su, osim djelatnika Opće bolnice Virovitica i Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, sudjelovali djelatnici Službe civilne zaštite Virovitica putem Županijskog centra 112, Javne vatrogasne postrojbe Virovitica, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) – Stanica Orahovica, Policijske uprave virovitičko-podravske i Policijske postaje Virovitica, te djelatnici Društva crvenog križa Virovitičko-podravske županije.

  • Opća bolnica Virovitica svake dvije godine mora izvršavati određene vježbe i edukaciju svojih djelatnika u slučaju raznih nesreća. Ravnateljstvo civilne zaštite, te gradski i županijski Stožer civilne zaštite izašao je u susret bolnici kako bi sa svojim prvim operativnim snagama civilne zaštite sproveo vježbu u realnom vremenu. Prvi puta smo mogli vidjeti kako djelatnici Crvenog križa montiraju šator i kako zbrinjavaju ugrožene. Isto tako, imali smo prilike vidjeti vatrogasce kako rade s ljestvama, kao i gorsku službu spašavanja koja je bila posebno atraktivna, a tu je naravno bila i policija koja je sve to morala osigurati – dodao je voditelj Službe civilne zaštite VPŽ, Josip Job, naglasivši kako je osnovna uloga civilne zaštite preventiva, planiranje, nadzor, edukacija i koordinacija, te se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj vježbi.

I ovog puta dokazana je brzina i spremnost svih sudionika vježbe što je pokazatelj sinergije svih operativnih snaga na području grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

  • Ovakve vježbe koriste nam da poboljšamo, odnosno da spoznamo nove situacije i nove scenarije, kako bi mogli bolje reagirati u nekim realnim situacijama. Isto tako, vježbe nam koriste da analiziramo što je bilo dobro, a što nije. Inače, vrlo smo kritični u tim našim ispitivanjima. Puno je lakše raditi i djelovati kad se udruže snage i kad se nadopunjujemo s drugim žurnim službama, a tako i treba biti jer svi smo ovdje s jednim ciljem, a to je da stanovnicima u slučaju raznih nesreća pomognemo i pružimo potrebnu sigurnost – zaključio je Ivica Kašuba, pročelnik HGSS – Stanica Orahovica. (www.icv.hr, ts, Fotografije: Tin Szabo)
Share Button