Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. ožujka 2023.

Nova senzacija na Papuku: Predstavljena – Prijemna točka Vrata Papuka koja će imati fotonaponsku elektranu, gljivarski centar, igrališta, konferencijske dvorane, adrenalinski park…

Novi projekt Parka prirode Papuk – Prijemna točka “Vrata Papuka”, javnosti je predstavljen na Jankovcu. Od 2019. godine pripreman, buduća akvizicija Javne ustanove nalazit će se u Slatinskom Drenovcu, a projekt je prijavljen u okviru NPOO na Poziv Ministarstva turizma i sporta. Ako bude odobren, njegovom obnovom i opremanjem stvorit će se visokokvalitetni uvjeti za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice.

Partnerska institucija je Općina Velika u Požeško-slavonskoj županiji, a ukupna vrijednost je 3,3 milijuna eura od kojih je prihvatljivo gotovo 2,7 milijuna eura. Prijemna točka “Vrata Papuka” kako joj i samo ime govori bit će ulaz u najposjećeniju kontinentalnu destinaciju – Park šumu Jankovac, a uz dječje igralište, kafić, suvenirnicu, konferencijsku dvoranu, izložbeni postav te ishodište pješačke staze, adrenalinski park i turistički vlakić, omogućit će posjetiteljima posve novi doživljaj Papuka.

– Papuk na dohvat svima, Papuk po mjeri svim generacijama, Papuk prepun potencijala koje ćemo zajedno realizirati upravo ovom pričom – naglasio je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.
Projekt će utjecati i na otvaranje novih radnih mjesta u samom centru za posjetitelje, održavanju i upravljanju, ali zasigurno će pokrenuti i lokalne proizvođače…

Tim povodom, u Eko točci Parka prirode Papuk na Jankovcu održana je prezentacija kojoj su nazočili župan Igor Andrović, Predrag Filić načelnik Općine Voćin, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan Zetić, predstavnici Općine Velika, direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić…

Budući projekt – Prijemna točka Vrata Papuka, bit će još jedan atrakciju Parka prirode Papuk koja će se nalaziti u Slatinskom Drenovcu. Projekt uključuje nove turističke sadržaje, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života lokalnih zajednica na čijem području se provode aktivnosti, odnosno općina – Čačinci, Velika i Voćin, gdje postoji više od 300 malih obiteljskih gospodarstava. Glavna zgrada bit će energetski govoto potpuno pokrivena iz obnovljih izvora energije, a prikupkjena kišnica, koristit će se kao „tehnološka voda“. Fotonaponska elektrana bit će snage 20 kw, a pretpostavlja se kako će na godišnjoj razini proizvoditi 27.575,00 kwh. Bit će tu i dizalice topline, kao i separoator ulja i masti tretiranih oborinskih otpadnih voda s površina kolnika.

  • Cilj projekta je doprinijeti povećanju održive privlačnosti posjetiteljske infrastrukture kako bi se povećanjem ciljanih dnevnih posjeta i uspostavom boljeg upravljanja posjetiteljima poboljšao turistički potencijal kontinentalne Hrvatske. Tako bi se doprinijelo ostvarenju pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo. Nedostatak tzv. ”ulaznih točaka” u sklopu samog Parka stvorio je preopterećenje jedine startne točke posjetitelja Park šume Jankovac i to je dovelo do potrebe osiguranja druge ciljane točke ulaza s adekvatnijim infrastrukturnim uvjetima za prihvat većeg broja ljudi, a samim time i osiguranja novog turističkog sadržaja u sklopu ponude Parka. Projektnu dokumentaciju pokrio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od 96,5 tisuća eura. Revitalizacija lokacije podrazumijeva obnovu nefunkcionalne zgrade te uređenje okolišnog prostora oko građevine, a završetkom projekta obnovom i opremanjem zgrade, stvorit ćemo visokokvalitetne uvjete za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerene na kvalitetu života društvene zajednice. Projektom će biti uspostavljen gljivarski park te poučno-edukativna staza, a partnerska institucija Općina Velika planira aktivnost izrade poučno-edukativne staze od Velike do Jankovca– rekao je u opisu projekta ravnatelj Parka Alen Jurenac, te dodao.
  • Uz osiguranje radnih mjesta potičemo i povećanje prihoda subjekata u turizmu, dakle pružateljima smještaja i ugostiteljima, što je normalno uslijed povećanja broja posjetitelja. Javna ustanova Park prirode Papuk kao vlasnik bit će i upravitelj Prijemne točke “Vrata Papuka”, dakle caffe bar i suvenirnica neće biti izdani koncesionaru – zaključio je Jurenac.

Projekt je na prezentaciji temeljito predstavila rukovoditeljica Odjela za projekte PP Papuk Sanja Galović, a potom su se obratili predsjednik načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Vlatka Gulan Zetić, te na kraju virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  • Drago mi je da se na području na županije, a posebno ovdje na odličnoj i traženoj lokaciji u Parku prirode Papuk, rodila ideja ovakvog projekta koji će definitivno značiti novi turistički potencijal i donijeti novu točku razvoja turizma. Naravno da ćemo Virovitičko-podravska županija i ja osobno učiniti sve kako bi ovaj projekt bio ostvaren i što prije krenula gradnja jer ovakve točke su nam prijeko potrebne i poželjne – rekao je Andrović. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Park prirode Papuk)
Share Button