Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. ožujka 2023.

Slovenski investitor dobio HACCP certifikat, uskoro se može očekivati početak proizvodnje sira u Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici

U sklopu aktualnog sata sjednice Županijske skupštine VPŽ, jedno od pitanja bilo je vezano za Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici. Na pitanje je odgovorio pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, iznijevši kronologiju “sirane od početka do danas”.

  • Prije 11 godina, te 2012., u vrijeme prosvjeda mljekara, kada su se smanjile cijene mlijeka i poticaji za mlijeko, Virovitičko-podravska županija je došla na ideju pomoći mljekarima s našeg područja da se projektira i izgradi sirana. Napravljena je potrebna dokumentacija, nakon godine dana izdana je građevinska dozvola. 2018. godine odobreno je 36 milijuna kuna od ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrijednost Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici iznosila je 41.505.000,00 kuna, a Virovitičko-podravska županija je izdvojila 5,5 milijuna kuna. Centar je 2021. završen, a u siječnju 2022. godine, smo dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede da je sve napravljeno sukladno natječaju, te da se sirana može dati na upravljanje. Naime, posao županije nije da proizvodi sir, već da siranu možemo dati na upravljanje… Te godine, Centar smo dali na upravljanje Tehnološko inovacijskom centru, a on je shodno tome raspisao natječaj na koji su se javili mljekari iz Mliječnog puta koji su pokazali interes za nju. Prošlo je pet mjeseci od potpisa ugovora. Održali smo nekoliko sastanaka. Nažalost, oni nisu bili spremni za taj projekt i Mliječni put je u rujnu prošle godine zatražio raskid ugovora. Ponovljen je natječaj za upravljanje i davanje u zakup centra. Javio se jedan slovenski investitor koji je odlučio pokrenuti proizvodnju. Uvjetovali smo da tvrtku mora osnovati na području Virovitičko-podravske županije, te da sirovinu mora nabavljati na našem području, jer nam je želja da taj proizvod bude „100 posto hrvatski“. Novoosnovana tvrtka VITAS je dobila u zakup „Siranu“, a 8. ožujka dobili su HACCP certifikat, te podnijeli zahtjev pri Upravi za veterinarstvo za registarski odnosno proizvođački broj kako bi mogli početi s radom. Svi mi želimo da „sirana“ krene s radom i počne prerađivati mlijeko u sir, jer zato je izgrađena. Investitor je pronašao potrebne djelatnike i uskoro se očekuje „mliječna proba“. Najavio je kako će postepeno povećavati proizvodnju. Virovitičko-podravska županija u potpunosti je na raspolaganju slovenskom investitoru, kao i svim investitorima na našem području i vjerujem kako će ovo biti pozitivna priča – kazao je Bojan Mijok. (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

 

Share Button