Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. ožujka 2023.

Kadetkinje ŽKK Virovitice pobjedom nad ekipom ARX Falcons ostvarile najveći uspjeh kluba: Plasirale se na završnicu međunarodne LWB lige


Nakon što su kadetkinje Ženskog košarkaškog kluba Virovitica pozvane da igraju regionalnu LWB ligu (League without borders), odigrano je i posljednje kolo u kojem su Virovitičanke ostvarile pobjedu nad ARX Falconsom kojom su osigurale “Final Four”, odnosno plasman među četiri najuspješnije ekipe lige.

Inače Regionalna LWB liga okuplja klubove iz Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske koji kvalitativno i organizacijski mogu odgovoriti zahtjevima organizatora natjecanja. Radi se o velikom iskoraku nakon desetogodišnjeg rada u klubu što je još jedan pokazatelj da je Virovitica prepoznata kao košarkaška sredina te da brojni uspjesi koji su ostvareni u proteklih nekoliko godina nisu prošli nezapaženo, no krenimo redom.

U dosad najvažniju utakmicu sezone Virovitičanke su ušle kao “mala bolnica”. Viroze i ozljede znatno su skratile “roster” te je i sam ulazak u susret u potpunosti pripao igračicama ARX Falconsa. Razlika je rasla iz minute u minutu, da bi na poluvremenu semafor pokazao 38:28. Veličina uloga očito je učinila svoje jer je pobjednika čekao plasmana na “Final Four”.

 

Trener Robert Fritz odveo je svoje djevojke u svlačionicu i ukazao na pogreške te se na parket vratila potpuno druga ekipa. Virovitičanke su kuknjavu zamijenile vjerom i željom da se bore do posljednje lopte te pokušaju preokrenuti rezultat. Problem je bio u tome što je u drugom poluvremenu roster igračica bio toliko smanjen da su u petorci zaigrale jedine igračice koje su u tom trenu mogle istrčati na parket. Već treća četvrtina naznačila je preokret jer su Virovitičanke uspostavile ravnotežu na terenu, no početkom posljednje četvrtine razlika je opet skočila na već spomenutih deset koševa razlike, no ovaj put rezultat je iznosio 54:44.

 

Trener ARX-a, vjerojatno uvjeren u pobjedu svojih djevojaka prestao je s presingom i to kao da je dalo vjetar u leđa Virovitičankama. Prvo je Mia Deskar dva puta odlično prošla kroz obranu gostiju, zatim je Lucija Cindrić uhvatila jednu loptu u napadu i uspješno poentirala, da bi u idućem napadu Margareta Cenger “ukrala jednu” loptu za novu kontru, a u želji da to spriječi igračica ARX-a je napravila namjeran prekršaj. Nakon pogođenih slobodnih bacanja i lopte sa strane, ponovno je poentirala Mia Deskar za potpuni preokret, odnosno 56:54 za Virovitičanke.

 

Uslijedila je borba “koš za koš”. Ekipa ARX-a opet je prešla u vodstvo i kada su ARX-ice pogodile tricu za 71:65, svima u dvorani se učinilo da su hrabre Virovitičanke ipak “slomljene”, ali ni tada se nisu predale. Nakon minute odmora ponovno su skupile snage za još jedan preokret. Dva skoka Lane Cindrić i dvije brze tranzicije koje su realizirale Mia Deskar i Lucija Cindrić ponovno su utakmicu dovele u neizvjesnost. Uslijedio je peti prekršaj Lucije Cindrić no djevojke iz ARX-a nisu realizirale slobodna bacanja, a loptu je uhvatila Maja Lena Bucifal, da bi u konačnici iz kontre Lana Cindrić uvela ponovno utakmicu u egal, odnosno 72:72. Dugo je trajao napad ARX-a u potrazi za najboljom pozicijom za šut i pogodile su za 74:72, no u sljedećem napadu, nakon uigrane kombinacije, Nika Gverić ostala je sama na trici i pogodila za pravu erupciju na klupi Virovitičanki i vodstvo 75:74.

 

ARX-ice su dugo gradile napad i na kraju pogriješile. Preostalo je deset sekundi do kraja. Lopta je izvedena Miji Deskar koja ju je držala do tri sekunde do kraja nakon čega je nad njom učinjen prekršaj. Mia je realizirala oba slobodna bacanja za 77:74. Ostalo je još tri sekunde, no ARX nije pogodio tricu i veliko slavlje Virovitičanki moglo je početi.

 

“Final Four” igrat će se u Sloveniji, u Kranjskoj Gori 13. svibnja i na njemu će nastupiti četiri ekipe kroz dva polufinalna para. Virovitičanke će svoje polufinale igrati protiv jednih od glavnih favoritkinja lige, podmlatka prvoligašica iz Rijeke, ekipe FSV-a.

 

ŽKK Virovitica – ŽKK ARX Falcons 77:74

ŽKK Virovitica: Monika Požežanac Sabolić, Maja Lena Bucifal, Marta Leda Kalaš, Mia Deskar, Lana Cindrić , Lucija Cindrić, Nika Gverić, Terezija Benko, Margareta Cenger, Nika Pavelić i Lana Bajivić. (ŽKK Virovitica)

Share Button