Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. travnja 2023.

Uspjeh virovitičkih inovatora na “Inventumu” u Iloku: Autonomna masažna klupa pravi hit, osvojila dva zlata i jedno srebro

Ulična masažna klupa, koja je prijašnjih godina osvajala nagrade i mamila prolaznike na odmor na sajmovima na kojima je izložena, postala je Autonomna. Zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, čije su komponente za ugradnju učenicima donirali iz tvrtke DEGAL tehnika d.o.o., klupa je postala još veći hit i prošlog vikenda osvojila čak dva zlata i jedno srebro na 17. Međunarodnoj izložbi inovacija „INVENTUM“ u Iloku.

Manifestaciju je od 31. ožujka do 1. travnja organiziralo društvo inovatora iz Iloka u suradnji s gradom Ilokom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, i dr.

Ukupno je bilo oko 115 inovatora s oko 125 inovacija, a na izložbi su ravnopravno sudjelovali inovatori, udruge inovatora, osnovne, srednje i visoke škole iz Republike Hrvatske te inovatori iz Republike Srbije, Mađarske, Rumunjske i SAD-a.
Među njima i učenici Industrijsko-obrtničke škole iz Virovitice: Igor Amidžić (2. razred vodoinstalatera) i Filip Horvat (2. razred CNC operatera) s mentorom Zoranom Kozjakom. Osvojili su srebrnu medalju za inovaciju pokretanje Ulične masažne klupe putem obnovljivih izvora energije. Upravo su obnovljivi izvori energije klupi osigurali autonomnost, doznajemo.

  • Masažna klupa je konstrukcijski prilagođena za rad na otvorenom, za ulice, trgove, haustore. Ima dva sjedeća masažna mjesta i namijenjena je za opuštajuću masažu leđa. Ljudi je mogu koristiti za ugodan predah na omiljenim okupljalištima ili u čekaonicama. Klupa se sada pokreće obnovljivim izvorima energije, čime je postala mobilnija. Sada se može postaviti na više lokacija – kazao je Zoran Kozjak. Klupa je vlasništvo škole, pa je znatiželjnici mogu isprobati na sajmovima na kojima škola sudjeluje.

Njenu posebnost prepoznali su i strani inovatori, koji su učenicima i mentoru podijelili zlatne medalje. Zorana Kozjaka Mađarska asocijacija inovatora nagradila je zlatnom medaljom za najboljeg mentora, dok su učenici Igor Amidžić i Filip Horvat nagrađeni zlatom od strane Rumunjske asocijacije inovatora za samu klupu.

  • Ovo nam je priznanje za rad i poticaj za nove inovacije u budućnosti. Zahvaljujemo svima na podršci u radu, a posebno tvrtkama Javorović i Flora koje su nam omogućile da odemo na manifestaciju – istaknuo je Zoran Kozjak. (www.icv.hr, zk, foto: privatni arhiv, Kristijan Toplak)

 

Share Button