Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. travnja 2023.

Policijska uprava: Na području VPŽ isteklo 2.714 osobnih iskaznica, 5.298 putovnica i 992 vozačkih dozvola

Za vrijeme pandemije COVID-19 s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je donio dopune zakona kojima je produženo valjanje osobnih isprava građanima i nakon što one “isteknu”.

  • Izmjenama navedenih Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije – kažu iz PU virovitičko-podravske.

Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

  • Iako odluka o proglašenju epidemije nije donesena, za očekivati je da će u dogledno vrijeme biti s obzirom na to da se na razini WHO o tome vode razgovori. Stoga Ministarstvo unutarnjih poslova RH sugerira građanima da već sada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih kako bi se izbjegle gužve na šalterima – ističu iz policije.

U protekle gotovo tri godine, na području Policijske uprave virovitičko-podravske, broj osobnih isprava kojima je istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima, iznosi:

  • 2714 osobnih iskaznica
  • 5298 putovnica
  • 992 vozačkih dozvola.

Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

  • Skrećemo pažnju kako samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani. Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta. Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin je ishodovala osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan RH) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove – poručuju iz PU virovitičko-podravske. (www.icv.hr, Fotografija: Ilustracija)
Share Button