Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. travnja 2023.

Pripremni radovi na Virovitičkim jezerima: Prvo izmuljivanje i uređenje vodnog režima za zaštitu od poplava, kasnije i turistički sadržaj za sve generacije

Za grad Viroviticu od posebne je važnosti projekt uređenja Ođenice, i to njezinog gornjeg sliva gdje se nalaze Virovitička jezera. To je ujedno bio i jedan od najočekivanijih projekata, a sada ga nekoliko mjeseci dijeli od početka realizacije. Trenutno su u tijeku pripremni radovi. Javna nabava za izvođače radova je zatvorena te se ovih dana očekuje odabir izvođača za uređenje Virovitičkih jezera. Početak radova očekuje se u kolovozu ove godine.

Projekt “Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice” financirat će se EU sredstvima putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a svrha zahvata je unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera, odnosno povećanje prostora akumulacije (retencije) izmuljivanjem.

Nositelj projekta su Hrvatske vode, provodi se u suradnji s Gradom Virovitica, a vrijednost mu je oko 190 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna eura. Rok završetka radova je 31. prosinca 2025. godine, dakle tri godine, a podijeljeni su u tri faze.

  • Hrvatske vode su s pripremnim radovima počele krajem veljače. Vode u 3., 4. i 6. jezeru više nema. Riblji fond je humano izmješten iz 3. i 4. jezera u 1. i 2., a iz 6. u 7. jezero. Pošto je ovo veliki projekt koji će biti odrađen kroz tri faze, cilj je da se posuši talog, odnosno mulj u postojećim jezerima, a nakon ugovorenog posla, što je najvažniji dio projekta, počet će i radovi na tim dijelovima jezera. Bez vode je i područje 5. jezera, kako bi se i na njemu moglo odmah početi raditi po ugovaranju radova. Nismo mogli krenuti s kompletnim ispuštanjem jezera jer smo ribe rasporedili na ostala jezera – rekao je Kristijan Sabo, gradski pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Projektom je, osim izmuljivanja i čišćenja Virovitičkih jezera, predviđeno da se na postojećoj brani napravi novi temeljni ispust te da se podigne razina vode. Predviđena je još jedna brana, od 9. do 12. jezera koja će biti u funkciji zadržavanja vode kako bi se u budućnosti mogao održavati konstantan vodostaj. Kroz faze postepeno će se izumljivati i ostali ribnjaci, a riba humano premještati u završena jezera.

  • Ove godine će se ići s radovima na 4., 5. i 6. jezeru, samo izmuljivanje i uređenje nasipa. Kada budu spremni 4. i 5. jezero, riba će se izlovljavati i prebacivati u njih, a voda ispuštati iz 1., 2. i 9. jezera – rekao je Sabo.

Inače, ovo je trenutno najveći projekt na području grada Virovitice.

  • Dugoročno rješavanje problema izmuljivanja jezera projekt je na koji se čeka već 50 godina. Svih tih godina nije bilo značajnih zahvata, a ovime će se kompletno urediti pregrade između svih postojećih jezera. Ono što je još možda važno reći, izgradit će se i asfaltirati pristupna cesta do 12. jezera, čime će ovom turističkom biseru pored našega grada biti još lakše pristupiti – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Nakon izmuljivanja i uređenja vodnog režima za potrebe obrane od poplava, u planu su i turistički sadržaji. Već popularno izletište u budućnosti bi novim sadržajima trebalo postati novo okupljalište svih generacija, osobito sportaša, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Govoreći o samim turističkim sadržajima, gradonačelnik kaže kako je Grad suinvestitor Hrvatskim vodama u projektu te da će se javljati na natječaje vezane uz obnovu prirodne baštine budući da su Jezera zaštićeni dijelovi prirode.

  • Projekt ćemo prijaviti na natječaj za financiranje iz EU sredstava, a nakon prve, u drugoj fazi slijedi postavljanje popratne turističke infrastrukture. Ona uključuje postavljanje klupa, koševa, dječjih igrališta, sanitarnih čvorova i ostale infrastrukture predviđene projektom. U planu je i izgradnja ribičke kućice – najavio je gradonačelnik I. Kirin, istaknuvši kako je druga faza radova vrijedna oko 25 milijuna kuna, odnosno oko 3,3 milijuna eura. (www.icv.hr, foto: Bruno Sokele, Mario Šolc)
Share Button