Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. prosinca 2011.

U Voćinu predstavljena knjiga „Zločin za koji još nitko nije odgovarao – Humljani, Balinci, Četekovac, Čojlug, Krasković, Hum, Voćin“ autora Miroslava Gazde

U organizaciji Zajednice udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, a uz nazočnost između ostalih, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, u Hrvatskom domu u Voćinu, održano je predstavljanje knjige „Zločin za koji još nitko nije odgovarao – Humljani, Balinci, Četekovac, Čojlug, Krasković, Hum, Voćin“ autora Miroslava Gazde.

Knjiga sadrži potresno štivo nastalo na osnovi autentičnih dokumenata, istraživanja i razgovora s preživjelim svjedocima tragičnih događaja iz 1991. godine. Tiskana je u nakladi od 1.200 primjeraka i može se kupiti u HVIDR-inim uredima u Orahovici, Virovitici i Slatini po cijeni od 100,00 kuna. Na predstavljanju knjige, uz autora, govorili su i: Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata ujedno i recenzent knjige, povjesničar Šimun Penava, ratni zapovjednik Policijske postaje Slatina Stjepan Gojmerac, a predstavljanju su nazočili i: načelnik Općine Voćin Predrag Filić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik PU Virovitičko-podravske županije Andrej Hegediš, predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravska županije Nenad Križić…

Obraćajući se nazočnima, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić između ostalog je kazao:

– Zašto nisu pravosudni organi, koji su potpisali sporazum sa Srbijom, na osnovu njega izdali crvene tjeralice i priveli zločince tih nedjela licu pravdi, kako bi rodbina, rođaci, žrtve nevinih imali svoju satisfakciju i kako bi bili rasvijetljeni ti zločini.

Autor knjige, Miroslav Gazda između ostalog je rekao:

– Ovo je vrlo teško štivo, sastavljeno je na osnovu autentičnih dokumenata, istraživanja i razgovara s preživjelim svjedocima tih tragičnih događaja. Za izvršena nedjela pokrenuti su optužni postupci za više od 100 izvršitelja, ali nažalost, samo nekolicini je dosuđena zatvorske kazne, dok je velik dio njih nedostupan pravosudnim organima. (www.radioslatina.hr, kt)

 

Share Button