Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. travnja 2023.

Završen projekt vrijedan 2.186.442,37 eura: Odlagalište otpada “Klisa” u Pitomači postaje zelena površina

Općini Pitomača prošlog tjedna izdana je uporabna dozvola za projekt “Sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada Klisa”. Nakon što je 31. ožujka 2023. godine održan tehnički pregled izvedenih radova sanacije i konačnog zatvaranja odlagališta otpada „Klisa” te pregled dokumentacije, utvrđeno je da su radovi izvedeni u skladu s aktima o gradnji i projektnom dokumentacijom, čime su službeno završeni svi radovi sanacije te je odlagalište trajno zatvoreno i postaje zelena površina.

Nositelj projekta je bila Općina Pitomača, a ukupna vrijednost radova iznosila je (16.473.750 kuna). Projekt je sufinanciran iz Europskog Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020. u iznosu od 85 posto te 10 posto iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostalih 5 posto financiran iz proračuna Općine Pitomača.

  • Radovi su se izvodili tijekom 14 mjeseci, a obuhvatili su izvedbu temeljnog brtvenog sloja, izvedbu sustava za prikupljanje procjednih voda, izgradnju sabirnog bazena za procjedne vode, iskop i premještanje cjelokupnog otpada, prekrivanje otpada završnim prekrivnim slojem uz izvedbu pasivnog sustava za otplinjavanje korištenjem geosintetskog drena i geosintetskog glinenog sloja te plinskih zdenaca s biofitrima, izgradnju sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda izvedbom obodnih kanala, prilikom čega će se prikupljene oborinske vode propuštati preko taložnika prije njihovog ispuštanja u okoliš putem upojnog bunara, krajobrazno uređenje svih površina zatvorenog tijela odlagališta, izgradnju interne makadamske i pristupne prometnice širine 4 metra i izgradnju ograde oko prostora odlagališta visine 2 metra – kazali su iz Općine Pitomača.

Provedenom sanacijom odlagališta neopasnog otpada ostvareno je kvalitetnije i pogodnije društveno-ekonomsko okruženje time što pridonosi boljoj kvaliteti života na području općine Pitomača u skladu s Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada. (www.icv.hr, pitomaca.hr)

Share Button