Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. travnja 2023.

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici održano predstavljanje otvorenih poziva u sklopu Interreg-a

U Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica je održano predstavljanje otvorenih poziva na dostavu projektnih prijedloga: Interreg Europe 2021. – 2027. (2. poziv), Interreg Središnja Europa 2021. – 2027. (2. poziv) te Interreg IPA Adrion 2021. – 2027. (1. poziv). U ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića sve prisutne pozdravila je ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Emina Kovač.

  • Danas smo održali predstavljanje za tri Interreg programa gdje smo dobili iz prve ruke sve potrebne informacije. Također, ovakva predavanja su svakako dobro došla za međusobno upoznavanje, umrežavanje i stvaranje nekih novih partnerstva. Mi nismo toliko aktivni u ovim programima, ali naši djelatnici će svakako pomoći svima za provedbu ovakvih projektnih prijedloga i nadam se da će statistika u ovoj financijskoj strategiji biti bolja. Što se tiče prošlog razdoblja naša županija, institucije i korisnici su prijavili ukupno 21 projekt, a toliko je i odobreno, ukupne vrijednosti više od 12 milijuna eura. Imamo iskustva, imamo volje i samo trebamo stvoriti nova partnerstva i iskoristiti ove prilike koje nam se pružaju – rekla je Kovač.

Prisutnima se obratila i Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

  • Razlog našeg okupljanja bila su ova tri transnacionalna programa koje su predstavili kolege iz Ministarstva. Predstavili su sadržaj i mogućnosti koje se kroz njih mogu ostvariti. Dakle može se prijaviti i od pametnog, i od zelenog, socijalnog, sve ono što jest zapravo cilj. Cijela Republika Hrvatska je prihvatljivo područje, a ono što mogu reći ispred naše Uprave je ta da je naša ambicija što veća zastupljenost hrvatskih partnera i na ovim pozivima i tu ostvarujemo jako dobre rezultate. Mi u Ministarstvu zaista stojimo na raspolaganju svima i zatražiti bilo kakvu pomoć i želim svima uspješnu suradnju – rekla je Arneri.

Program Interreg Europe 2021. – 2027. (2. poziv) prisutnima je predstavio Mislav Kovač iz Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije. Riječ je o međuregionalnom programu, a cilj Interreg-a „Better cooperation governance“ otvara korisnicima mogućnost suradnje na svim temama od zajedničke važnosti u skladu sa svojim regionalnim potrebama, unutar okvira definiranog ciljevima politike EU-a za programsko razdoblje 2021. – 2027.

  • Program Interreg Središnja Europa 2021. – 2027. koji je također drugi poziv te je to bio prvi programu Republici Hrvatskoj iz kohezijske politike koji je objavio natječaj. Kroz program Interreg Središnja Europa će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj kroz 9 specifičnih ciljeva. A treći program Interreg IPA Adrion 2021. – 2027. (1. poziv) je program transnacionalne suradnje koji pruža podršku suradnji država jadransko-jonske regije te u teritorijalnom smislu obuhvaća ukupno deset država – rekao je Kovač.

O prihvatljivosti troškova, na što se mora paziti prilikom planiranja budžeta, objasnila je i predstavila Ružica Budimir, voditeljica odjela za programe suradnje Središnja Europa, ADRION i Interreg Europe. (www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

Share Button