Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. svibnja 2023.

U Okučanima obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, jedne od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu

Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu “Kristalne kocke vedrine” u Okučanima. Na svečanosti su bili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uz brojne članove Vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga – prenosi HRT

U Okučanima je program počeo jutarnjom budnicom, a za građane je pripremljen atraktivan cjelodnevni program. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine”, državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Na spomen-obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, zatim ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u Bljesku i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te državni vrh i izaslanstvo općina, gradova i županija.

Nakon polaganja vijenaca intonirana je hrvatska himna, koju je izvela Klapa “Sv. Mihovil” MUP-a. Slijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a zatim su Okučane preletjeli MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon svečane ceremonije izjave su dali predsjednici Vlade i Sabora.

  • Danas je važno da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskoga rata, da se kao narod i kao društvo prisjećamo ključnih trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske kakvu imamo danas – poručio je Andrej Plenković i podsjetio na najvažnija postignuća te poručio da je “danas na nama odgovornost da unaprjeđujemo kvalitetu života kako bi svi u Hrvatskoj živjeli boljim standardom”.
  • Bilo je i prije osloboditeljskih akcija, ali ovo je bila jedna od ključnih, prethodila je Oluji i bilo je potpuno jasno da će ovdje projekt velike Srbije – pasti – poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Dodao je kako je danas Hrvatska snažna država koja je ostvarila sve svoje velike ciljeve.

Da je akcija Bljesak jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, naglasio je tom prigodom i saborski zastupnik, te predsjednik HVIDR-e RH, Josip Đakić.

  • Danas se ovdje u Okučanima prisjećamo vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. Smatram da smo tada učinili jako dobar posao, zajedničkim snagama policije i vojske u manje od 32 sata vraćeno je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Ponosan sam na te dane Domovinskog rata i operaciju Bljesak. Danas ovdje iz Okučana, sa svečanosti obilježavanja, želim čestitati 28. obljetnicu svim pripadnicima 81. gardijske bojne i svim policajcima koji su sudjelovali u ovoj operaciji te im zaželjeti puno zdravlja – rekao je Đakić.

U Okučanima je bio i velik broj predstavnika braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, a njihov organiziran odlazak u Okučane financirala je Virovitičko-podravska županija.

Akcija Bljesak, kao što je već spomenuto, jedna je od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. Tada je 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. U akciji su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza srpski su pobunjenici 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 je ranjeno. Bljesak je prethodio operaciji Oluja, koja je slijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državnopravni poredak na cijelom području RH. No s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je dovršena u siječnju 1998. (www.icv.hr, HINA, vijesti.hrt.hr)

Share Button