Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. svibnja 2023.

U Suhopolju održan Okrugli stol o mangulici: Kvalitetna pasmina svinja o kojoj se u Hrvatskoj premalo zna

Udruga uzgajivača mangulica RH, je u prostorima Dvorca Janković u Suhopolju održala Okrugli stol s posebnim osvrtom na ovu cijenjenu pasminu svinja. Predsjednik Udruge Tomislav Bišćan iz Pčelića za tu prigodu pozvao je i goste, načelnika Sektora za stočarsku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede RH Matu Čačića, Dragana Solića, načelnika Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, te članove akademske zajednice, profesora Dubravka Škorputa s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i profesora Vladimira Margetu s Agronomskog fakulteta u Osijeku, ujedno i autora priručnika „Mangulica“. Okruglom stolu, uz uzgajivače svinja i druge zainteresirane poljoprivrednike, nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjana Bilović.

  • Činjenica je da se o pasmini mangulica u Hrvatskoj još uvijek premalo zna, u usporedbi s nekim drugim državama gdje je ova pasmina priznata kao vodeći svjetski brand u ovoj vrsti proizvodnje. Ovaj Okrugli stol, kao i priručnik koji smo nedavno izdali, ima namjeru upoznati širu javnost s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetnom pasminom svinje, te kako je uzgajati i na kraju plasirati na tržište. Suočeni smo s činjenicom da zbog trenutno malog broja uzgajivača, kao i malog broja njuški ne možemo konkurirati ni na domaćem ni na stranom tržištu, ali svjedoci smo i toga da ipak sve veći broj ljudi usvaja znanje o ovoj pasmini, a samim time i raste interes za uzgoj. Za sada polako, ali nadam se da će se nakon serije predavanja koje namjeravamo održavati po cijeloj Hrvatskoj, broj zainteresiranih stočara povećati i da će mangulica zauzeti svoje zasluženo mjesto u domaćem stočarskom sektoru – rekao je tom prigodom predsjednik Udruge Tomislav Bišćan.

Na okruglom stolu je istaknuto da je registar pasmine mangulica utemeljen u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, ustrojen 2016. godine te da je uzgoj ove pasmine okarakteriziran kao onaj s velikim značajem u hrvatskom svinjogojstvu. Naglašeno je kako je nužno očuvanje preostalog dijela populacije i svrstavanje pasmine u popis zaštićenih pasmina domaćih životinja u RH.

Pročelnik Bojan Mijok napomenuo je da Virovitičko-podravska županija ima istančani senzibilitet za sve poljoprivredne grane, pa tako i stočarstvo, te tim povodom pozvao sve zainteresirane da se jave na Javne pozive i natječaje za poljoprivrednike koje VPŽ objavljuje svake godine.

  • Jedan od tih javnih natječaja bit će usmjeren upravo i na kupovinu krmača, ali i za preradu mesa. U tome će moći sudjelovati svi oni uzgajivači koji imaju svoje uzgojne kapacitete i koji će pomoću dobivenih sredstava moći kupovati potrebnu opremu za preradu mesa. U to su uračunati i prihvatljivi troškovi za tehničku dokumentaciju te adaptaciju i rekonstrukciju postrojenja. Osim toga u okviru potpore programa poljoprivredi koje se odnosi na stočarstvo, svi naši svinjogojci mogu dobiti iznos od 1.500 eura za potrebu kupovine svinja, kao i potporu za osjemenjivanje – naglasio je između ostalog Bojan Mijok.

Sve nazočne tom prigodom pozdravio je i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal, a u vrijeme održavanja Okruglog stola, organizirana je i radionica za najmlađe na kojoj su mogli kroz kreativnu igru naučiti nešto više o mangulici.  (www.icv.hr, Fotografije: Bruno Sokele)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button