Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. svibnja 2023.

Od iduće jeseni, cjelodnevna škola će se provoditi u osnovnim matičnim i područnim školama, Suhopolje, Augusta Cesarca Špišić Bukovica, te Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju i Zdencima

Sve četiri škole koje je Virovitičko-podravska županija prijavila za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan i učinkovit sustav odgoja i obrazovanja“, prošle su na javnom pozivu. Prevedeno, od iduće jeseni, cjelodnevna škola će se provoditi u osnovnim matičnim i područnim školama, Suhopolje, Augusta Cesarca Špišić Bukovica, te Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju i Zdencima.

  • Ovo je pokazalo koliko je Virovitičko-podravska županija bila spremna za ovaj javni poziv. Sve što smo prijavili, sve je prošlo. Uz jednu od najvećih reformi u povijesti školstva, cjelodnevna škola ponudit će učinkovit sustav odgoja i obrazovanja. Ovo je program koji donosi puno dobroga i pozitivnoga. Cjelodnevna škola je namijenjena svim školama koje trenutačno organiziraju nastavu u jednoj smjeni, bez obzira radi li se o školi s jednim učenikom u područnim školama ili više njih, jer svi učenici zaslužuju jednaka prava i mogućnosti – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tako će za učenike, kroz „cjelodnevnu školu“, biti organizirana nastava u obveznom sudjelovanju najkasnije do 14.00 sati. Pritom će biti organizirano i izborno i dobrovoljno sudjelovanje za onu djecu čiji roditelji to žele, ovisno o rasporedu koji svaka škola specifično izrađuje za potrebe svojih učenika i roditelja, a moguće je i kraće obvezno trajanje aktivnosti tog programa. Učenicima će biti osigurani obroci, kao i stručna podrška učitelja. Zaposlenicima škola koje ulaze u program bit će osigurana satnica, dodaci na plaću i nitko od njih neće ostati bez posla. Roditelji će također biti sigurni dok obavljaju svoje poslovne obveze jer će im djeca za to vrijeme biti u sigurnim rukama.

  • Svaka škola će dobiti iznos od oko 300.000,00 eura koji će moći namijeniti za sve potrebno u školi, od nabave opreme, rekonstrukcije učionica, sanitarnih čvorova, kuhinja ili drugih ulaganja za koja postoji potreba u toj školskoj ustanovi – pojasnila je županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

Za sve škole koje su ispunile uvjete Javnog poziva i koje će sudjelovati u programu Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će sastanak, koji će se održati u četvrtak 18. svibnja, kako bi informirali ravnatelje o načinu provedbe ulaganja i organizacije primjene modela te opremanja škole i upoznali ih s priručnicima i edukacijama. (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button