Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. svibnja 2023.

Virovitica među 22 hrvatska ITU grada: Za integrirana teritorijalna ulaganja Grad na raspolaganju ima 18 milijuna eura

U Zagrebu se održava konferencija „URBANA AGENDA za RH do 2030.“, a namijenjena je predstavnicima gradova i općina koji čine urbana područja i koji su korisnici ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) te svima zainteresiranima za izazove urbanog razvoja, kohezijsku politiku i fondove Europske unije. Na konferenciji je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić svečano uručio Odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada, među kojima je i Grad Virovitica koji u ITU mehanizmu na raspolaganju ima 18 milijuna eura. Odluku je preuzeo gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Kroz format kratkih prezentacija i diskusija na konferenciji se raspravlja o problematici integriranosti programa i projekata iz prijedloga gradova kako bi se potaknulo gradove na dodatno unaprjeđenje njihovih ITU planova. Isto tako, predstavit će se nova metodologija integracije za ITU projekte te donijeti zajednički zaključak o pokretanju inicijative za kontinuirano praćenje urbanog razvoja, izvještavanje o urbanom razvoju i definiranja strateškog okvira urbane politike RH do 2030 – Urbana agenda za RH.

Na konferenciji uz domaće dionike urbanog razvoja sudjeluju i međunarodno priznati stručnjaci za politike urbanog razvoja, Richard Harding – konzultant, voditelj projekata i istraživač u području urbanog razvoja, okoliša i inovacija i Carli Venter – viša stručnjakinja za urbani razvoj u Grupi Svjetske banke. Iz Grada Virovitice, uz gradonačelnika Ivicu Kirina sudjeluju i ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund i voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Martina Horvat.
Nakon svečane dodjele, na konferenciji se govorilo o novoj perspektivi urbanog razvoja, a održana je i panel rasprava na temu integracije u teoriji i praksi. U panelu je sudjelovala i Martina Horvat, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma u Gradu Virovitici te je tom prilikom predstavila dosadašnji napredak u pripremi projekata istaknuvši da je Grad spreman za Integrirana teritorijalna ulaganja. (virovitica.hr)

Share Button