Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. svibnja 2023.

Fotogalerija: Gradska glazba Virovitica obilježila 140 godina neprekidnog djelovanja

Nastupom na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića, kojeg su uveličali i gosti iz Szigetvara i Babića, Gradska glazba Virovitica obilježila je 140 godina neprekidnog djelovanja.

Naime, 1883. godine u Virovitici je osnovano Društvo za promicanje glazbe (danas Gradska glazba Virovitica),  a pod okriljem istog osnovana je i Glazbena škola kako bi se osigurao pomladak. Od tada pa sve do danas, orkestar redovno nastupa na smotrama Saveza amaterskih puhača i orkestara Slavonije i Baranje, te na državnim smotrama Hrvatskog sabora kulture.

  • Gradska glazba Virovitica danas u orkestru broji oko 30 glazbenika, većinom iz Glazbene škole Jan Vlašimsky, a ne smijemo izostaviti niti našu sekciju mažoretkinja koja ima 40-tak članica. Što se nastupa tiče, na pozornicama se pojavljujemo 30-tak puta godišnje, a moram istaknuti kako smo sudionici raznih manifestacija, ne samo u zemlji, već i u inozemstvu. Smatram da smo kao takvi neizostavan kulturni ambasador našeg grada, ali i Virovitičko-podravske županije – istaknula je Ana Paloš, trenerica mažoretkinja u Gradskoj glazbi Virovitica.

Upravo su mažoretkinje svojim nastupima dodatno obogatile cijelu manifestaciju, a publici su se predstavili dječji sastav, mini kadetkinje, kadetkinje i seniorke.

Posjetitelji su tako tijekom nešto više od sat vremena mogli uživati u klasici, popu, rocku i jazzu, a podršku ovoj zajednici, između ostalih, došli su dati i Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice, Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice…

U proteklih 140 godina kroz Gradsku glazbu prošli su tako mnogi sugrađani, bilo kao aktivni ili podupirajući članovi, a zahvaljujući njima, Društvo se održalo, unatoč mnogim financijskim i prostornim nevoljama. Upornost članova i upravnog odbora, a iznad svega kapelnika, održali su Gradsku glazbu na okupu sve do danas, a vjerujemo da će tako biti i u godinama koje dolaze. (www.icv.hr, mra, foto: Lukas Matoković, Matej Rajnović)

Share Button