Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. prosinca 2011.

Gitaristi Jelena Plačković, Juraj Rastija i Domagoj Tomšić u kategoriji komornih sastava osnovnih glazbenih škola osvojili treće mjesto u RH

Učenici Osnovne glazbene škola Slatina, kao gitarski trio, osvojili su vrijedno priznanje na 49. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe održanom u hotelu Palace-Bellevue u Opatiji. Mladi Slatinčani Jelena Plačković, Juraj Rastija i Domagoj Tomšić u kategoriji komornih sastava osnovnih glazbenih škola osvojili su visoko treće mjesto. Njihov nastavnik gitare je Siniša Ivček, profesor glazbene kulture.

– Za mene kao njihovog nastavnika to znači vrlo mnogo, jer oni su moji učenici od prvog razreda, od samog početka njihova bavljenja glazbom, kad još ništa nisu znali o instrumentu s kojim su sada među najboljima u državi. To je priznanje i našoj školi, osobito stoga što je to relativno mlada ustanova, a konkurenciju su činile škole iz mnogo većih gradova i koje imaju znatno dulju tradiciju – kazao je Siniša Ivček.

Slatinčani su jedini imali nagrađeni gitarski trio. U kategoriji dua, trija, kvarteta i sastava od pet do 12 članova u kategoriji osnovnih glazbenih škola prijavljeno je samo osam trija, jer priprema takvog sastava zahtijeva više posla pa se učitelji nerado upuštaju u to. U gitarskom triju svaki gitarist svira svoju melodiju i ne smije pogriješiti jer će upropastiti cijeli sastav.

Organizatori natjecanja, na kome su nastupili predstavnici čak 46 osnovnih i srednjih glazbenih škola i akademija, bili su Ministarstvo obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga.

Slatinski gitarski trio čine učenik 5. razreda gitare i 7. razreda OŠ J. Kozarca Juraj Rastija, učenik 5. razreda gitare i 7. razreda OŠ Eugena Kumičića Domagoj Tomšić i učenica 6. razreda gitare i 8. razreda OŠ Josipa Kozarca Jelena Plačković. Svi su dobri učenici, a kažu da imaju vremena i za izlaske s prijateljima. Sviranje gitare vježbaju svakodnevno oko jedan sat, a uoči nastupa i dvostruko duže. (pž)

Share Button