Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. lipnja 2023.

Fotogalerija: U Slatinskom Drenovcu uspješno održana terenska vježba potrage i spašavanja putničkog zrakoplova “ASAR 2023-3”

U subotu navečer, je započela, a u nedjelju oko 13.00 sati, uspješno završena terenska vježba „ASAR 2023-3“ koja se održala u Slatinskom Drenovcu.  Naime, s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije, vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite pokreće akciju potrage i spašavanja.

Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage. Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja. Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Virovitičko-podravske županije (zamjenik župana Marijo Klement), Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a. (Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a)

Share Button