Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. lipnja 2023.

Održana druga sjednica Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica

U tvrtki Agroland u Suhopolju, uz predsjedanje predsjednika Strukovne grupe Nikole Gomerčića, održana je druga sjednica Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica.

Na sjednici su osim članova Strukovne grupe bili nazočni i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, predsjednik Skupštine Dinko Begović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal…

Predsjednik Strukovne grupe i predsjednik Uprave tvrtke Agroland Nikola Gomerčić pozdravio je sve nazočne kao domaćin sjednice te se zahvalio državnom tajniku Tugomiru Majdaku i županu Igoru Androviću koji su došli na sjednicu i time pokazali da su im naši gospodarstvenici važni. Tema sjednice je berba kamilice kao i završena sjetva žitarica i uljarica te žetva koja uskoro treba početi, a negdje je već i počela, Na sjednici se raspravljalo i o danas vrlo aktualnoj temi cijena žitarica i uljarica, situaciji uzrokovanoj Rusko – Ukrajinskom krizom te elementarna nepogoda koja je zadesila Virovitičko-podravsku županiju, a itekako će imati utjecaja na prinose i proizvodnju te sjetvu u našoj županiji, istaknuo je predsjednik Strukovne grupe Gomerčić govoreći o dnevnom redu sjednice.

Na početku sjednice župan Igor Andrović je izrazio zadovoljstvo što je nazočan na sjednici budući da u našoj Županiji prevladavaju prerađivačka i poljoprivredna djelatnost, kako bi čuo probleme direktno od gospodarstvenika i pomogao im u njihovom rješavanju.

Nedavno je zbog prekomjernih oborina u svibnju uslijed čega je nastala velika materijalna šteta na svim poljoprivrednim kulturama, trajnim nasadima i plastenicima, proglašena prirodna nepogoda. Do sada je, na prijedlog gradova i općina proglašena prirodna nepogoda od poplava i tuča za tri grada – Viroviticu, Slatinu i Orahovicu te 11 općina.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak izrazio je zadovoljstvo što je nazočan i na ovoj drugoj sjednici i da će odgovarati na sve upite nazočnih članova. Budući da je ova Županija jedna od vodećih Županija u Hrvatskoj po proizvodnji žitarica, ljekovitog bilja, industrijskih usjeva, duhana i svega onoga što ova županija proizvodi te izvozi u dobrom dijelu, ali i prerađuje kroz prerađivačku industriju.

Cilj je dugoročno stvoriti prerađivačke kapacitete i skladišta kako bi sirovine zadržali na hrvatskom tlu, dali im dodanu vrijednost koristeći vlastite kapacitete i kako bi u najpovoljnijem trenutku hrvatski proizvođači ostvarili najbolju cijenu. Ministarstvo poljoprivrede u ovom trenutku priprema jedan program za poljoprivrednike koji su stradali u ovoj nepogodi kako bi im se kompenzirao jedan dio gubitka i to ćemo nakon proglašenja definirati i uputiti u daljnju proceduru i putem agencija isplatiti naknadu, naglasio je državni tajnik Tugomir Majdak.

Pročelnik Bojan Mijok se kratko osvrnuo na mjere potpore Virovitičko-podravske županije u poljoprivredi za 2023. godinu koje su detaljno prezentirane na konstituirajućoj sjednici ove strukovne grupe. Javni poziv raspisan je u svibnju, a odnose se na potpore: malim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji, ekološkoj poljoprivredi, ulaganjem u vezi s preradom poljoprivrednih proizvoda i stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda, marketinškim aktivnostima, unapređenju genetskog potencijala u stočarstvu, uvođenju sustava za navodnjavanje na poljoprivrednim površinama, očuvanje pčelinjeg fonda te potpore poljoprivrednim zadrugama.

Svi članovi Strukovne grupe su prezentirali svoje probleme u tvrtkama u kojima je zajednički problem svih visoka cijena energenata, nedostatak kvalitetne radne snage te velike količine oborina koje su uzrokovale znatno smanjenje prinosa na svim kulturama. (HGK ŽK Virovitica, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button