Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. lipnja 2023.

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Pitomača, Željko Grgačić: Brinemo o svim vidovima života u našoj općini

U povodu obilježavanja Dana općine u dvorani Centra za kulturu „Drago Britvić“ u Pitomači je u četvrtak održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Uoči sjednice, kod spomen obilježja na Trgu kralja Tomislava, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a potom je načelnik općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

  • Od naših aktivnosti izdvajam neupitnu skrb za zdraviji zeleniji i čišći okoliš, čemu, uz energetsku obnovu zgrada, pridonosi i završni projekt saniranja i zatvaranja deponije komunalnog otpada Klisa, kao i projekt aglomeracije Pitomača. Na projekt aglomeracije veže se i uređenje nogostupa i kolnika što će, uz već realizirane infrastrukturne projekte, pridonijeti sigurnosti korištenja javnih cestovnih i pješačkih površina. Puštena je u promet nova skela „Banov brod“ koja spaja obale rijeke Drave – rekao je Grgačić dodavši kako Općina posebno brine o najmlađim mještanima i obrazovanju, kako osnovnoškolskom, tako i srednjoškolskom.
  • Dogradili smo postojeću zgradu dječjeg vrtića Potočnica i stvorili prostorne uvjete za tri nove vrtićke grupe, a u pripremi je dokumentacija za izgradnju nove zgrade te rekonstrukcija zgrade bivše područne škole u Starom Gracu za potrebe područnog odjela dječjeg vrtića, za još tri nove grupe polaznika. Nakon izrađenih idejnih projekata kreće u postupak ishođenje posebnih uvjeta građenja nove osnovne škole i dvorane, a tradicionalno stipendiramo studente, dajemo jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete, subvencioniramo kupnju ili izgradnju prve nekretnine te time poboljšavamo demografsku sliku naše općine – dodao je Grgačić, naglasivši posebnu brigu o socijalnoj skrbi, ali i mještanima treće životne dobi, kao i brigu o zdravstvenoj zaštiti, gospodarstvu, poduzetništvu, te kulturi i turizmu na području općine.

Čestitke općini Pitomača na njenom danu i uspjesima koji su iza njih, uputili su načelnici prijateljskih općina, Bilje i Polača, Željko Cickaj i Tomislav Prtenjača, a s lijepim željama pridružio im se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  • Općina Pitomača je poveznica Slavonije i Podravine, granica koja nikad nije razdvajala već bila bitna karika u svim onim postignućima tijekom stoljeća. Općina koja je poznata i po rodnoj kući Petra Preradovića, po prvom predsjedniku Hrvatskog sabora Stjepanu Sulimancu, koja ima najbrojnije vatrogasce, koja ima najbolji festival u Hrvatskoj, sportaše, lovce, ribiče, uspješne i aktivne udruge, koja ima najuzorniju hrvatsku seosku ženu i općina koja ima i najdugovječnijeg načelnika u županiji. Po puno toga je poznata naša općina Pitomača, ali kako su već rekli to je općina pjesme, kruha i vina. Puno toga se uspjelo realizirati u godinu dana, a tu je i građevinska dozvola za most na Križnici koju smo čekali 11 godina. Možemo reći sigurno da je općina Pitomača unazad godinu dana stvarno napravila veliki iskorak i sigurno da može biti primjer svim općinama u cijeloj Hrvatskoj. Što je razvijenija općina Pitomača to je razvijena i cijela naša županija – rekao je župan Andrović te istaknuo kako Pitomača uvijek ima podršku Virovitičko-podravske županije te čestitao svim žiteljima Dan općine i blagdan Sv. Vida.

Uz čestitke u povodu Vidova, saborska zastupnica Vesna Bedeković osvrnula se na izgradnju nove osnovne škole u Pitomači.

  • Tri su projekta za koja sam se zalagala od početka svog saborskog mandata, dva su odrađena. Riječ je o obnovi rodne kuće Petra Preradovića, koja je današnji Interpretacijski centar te kinodvorani, koji je danas Centar za kulturu Drago Britvić. Treći projekt do kojeg mi je posebno stalo je izgradnja nove osnovne škole, druge osnovne škole ovdje u Pitomači i izgradnja sportske dvorane koja će služiti za djecu osnovne i srednje škole. To je moj treći cilj koji želim ostvariti i dat ću sve od sebe da tako i bude, da sva djeca imaju mogućnost pohađanja nastave u jednoj smjeni. Neke početne korake smo već napravili i kreće se s izradom projektne dokumentacije i sigurna sam da ćemo to i ostvariti. Projekt na koji sam također ponosna je obnova i prenamjena naše stare škole u Centar za pružanje usluga u zajednici. Podupirem sve projekte koji se provode i koji će se provoditi na području općine i zajedno sa kolegom zastupnikom Đakićem dajem sve od sebe, ne samo u Hrvatskom saboru nego i svim ministarstvima. Zajedno sa našim načelnikom, s našim županom otvaramo sva moguća vrata koja treba otvoriti da bismo projekte realizirali – rekla je Bedeković.

Čestitkama svojim sumještanima se pridružio i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Od dana općine do dana općine Pitomača se zaista može pohvaliti kvalitetnim projektima. Koristeći nacionalna i europska sredstva stvaraju se uvjeti za bolji, ljepši i kvalitetni život u našoj Pitomači. Vjerujem da mještani prepoznaju sve ono što je dobro napravljeno, kako je stečeno i kako treba dalje raditi. Svaki trud, zalaganje je u opisu našega obnašanja dužnosti i normalno je da svi zajedno gradimo našu budućnost kako bi svi mještani bili sretni i zadovoljniji. Hrvatska je ostvarila sve svoje ciljeve u proteklom vremenu, a ostaje stvoriti normalne uvjete za obrazovanje djece kao što je to učinjeno na području naše županije s visokim obrazovanjem. Srednja škola u Pitomači isto tako proizvodi kadrove koji su budućnost naše općine, županije i naše Domovine. Čestitam načelniku Grgačiću i njegovim djelatnicima na iskoracima koje su napravili za našu Pitomaču i vjerujem da ćemo zajedno i dalje stvarati ljepše i bolje uvijete za život i rad – rekao je Đakić.

Sjednici su nazočili i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek Golinac, predsjednica Gradskog vijeća grada Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, general pukovnik Mladen Markač, načelnici općina, Špišić Bukovica – Hrvoje Miler, Suhopolje – Goran Doležal, Čačinci – Alen Jurenac, Gradina – Josip Vučemilović-Jurić, Crnac – Mato Damjan, Jasenice – Stipe Vulić, Kloštar Podravski – Siniša Pavlović, načelnik Policijske uprave VPŽ Marcel Štrok, ravnatelji i direktori institucija i tvrtki s područja županije, gospodarstvenici, poljoprivrednici te drugi gosti.

Na završetku sjednice dodijeljena su Javna priznanja zaslužnima za promicanje i razvoj općine Pitomača, a glazbenim nastupima sjednicu su uveličali Jacques Houdek, Gabrijela Šipek, Jan Stilinović i Mihael Mojzeš. (www.icv.hr, ib; foto: Iva Barčan)

Share Button