Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. srpnja 2023.

PU vukovarsko–srijemska najbolja na 5. memorijalnom malonogometnom turniru “Jake snage MUP-a” odigranom u Virovitici

U organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske i HVIDR-e Virovitica, te pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, na sportskim terenima “Vegeška” u Virovitici u petak, 30. lipnja odigran je 5. malonogometni turnir “Jake snage MUP-a”. Turnir je posvećen poginulim hrvatskim policajcima PU virovitičko-podravske u Domovinskom ratu, posebno onima koji su poginuli u obrani grada Pakraca: Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu.

Sve nazočne, pozdravio je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, te predsjednik HVIDR-e RH, Josip Đakić.

  • Drago mi je da mogu biti s vama na ovom petom turniru koji se odigrava u sjećanje na naše poginule suborce. Sjećanja na vitezove nikada ne smiju utrnuti, moraju se prenositi na generacije koje dolaze, posebice na sve hrabre hrvatske policajce u službi zakona i pravde. Moramo biti ustrajni u sjećanju i povijesti koja mora biti ispisana istinom o tim vitezovima koji su svoj život ugradili u slobodu Hrvatske. Neka ovaj turnir bude turnir prijateljstva i sjećanja na one koji su dali ono najvrjednije, svoj život – istaknuo je Josip Đakić.

Važnost ovakvih manifestacija potom je naglasio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Željko Motika.

  • Ovaj se memorijalni turnir održava za poginule pripadnike policijske postaje Virovitica 30 godina nakon njihove pogibije. Samo obilježavanje je dokaz da se suborci i prijatelji nikada ne zaboravljaju i da Virovitičanke i Virovitičani itekako poštuju svoje junake. Poruka ministra je da nastavite prenositi istinu o Domovinskom ratu, pogotovo na buduće naraštaje, kako bi oni znali da nam sloboda nije poklonjena i da su najzaslužniji hrvatski branitelji. Ministarstvo hrvatskih branitelja će i dalje poticati i pomagati financijski ovakve aktivnosti kojima je cilj zaštita digniteta Domovinskog rata i održavanje digniteta prema poginulim hrvatskim braniteljima – rekao je Željko Motika.

Ove godine na turnir se prijavilo dvadesetak ekipa iz većine hrvatskih županija, braniteljskih udruga te ekipa mađarske Policijske uprave Somogy, a utakmice su se igrale na terenima s umjetnom travom.

Da je to turnir kojim se evociraju uspomene iz 90-ih, uspomene na Domovinski rat, na uspomene koji su bolne, ali kojih se s ponosom sjećamo, naglasio je virovitičko–podravski župan Igor Andrović.

  • Turnir je ovo kojim se prisjećamo naših poginulih hrvatskih policajaca, kroz koji evociramo uspomene na Domovinski rat. Uspomene su krvave, ali prisjećamo ih se s ponosom i ovako ih prenosimo na mlade generacije. Na prvom turniru u Pakracu bilo je pet ekipa. Danas je peti turnir, a prijavljeno je dvadesetak ekipa koje su pristigle iz cijele Hrvatske i od srca im se zahvaljujem na sudjelovanju. Virovitičko–podravska županija uvijek će podržavati ovakve manifestacije koje organiziraju hrvatski branitelji – kazao je Igor Andrović.

U ime Grada Virovitice sve je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett – Škvarić.

  • Želim se zahvaliti Policijskoj upravi virovitičko–podravskoj na čelu s načelnikom Marcelom Štrokom, kao i predsjedniku HVIDR-e Virovitica, Mirku Poljancu, na organizaciji ovog 5. memorijalnog turnira kojim se prisjećamo policajaca koji su dali ono najvrjednije za našu slobodu i neovisnost – svoj život. Trebamo biti ponosni na sve vrijednosti koje su nam ostavili u nasljeđe tijekom Domovinskog rata, a humanost, poštivanje, različitosti i poštovanje su vrijednosti koje su utkane u temelje našeg društva i trebamo ih prenositi mladim generacijama – rekla je Ivančica Fett – Škvarić.

Turnir je otvorio izaslanik glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok.

  • Kao domaćin, naša Policijska uprava u suradnji s partnerima, HVIDR-om, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Virovitičko–podravskom županijom, Gradom Virovitica i ostalima, želi vam svima veliku dobrodošlicu. Zahvaljujem svim gostima što nas podržavaju i što su nam pomogli da ovaj turnir izraste u jednu veliku i hvalevrijednu manifestaciju, te da obilježimo to što su naši kolege, koji nisu više s nama, za Hrvatsku dali svoje živote, da ih se sjećamo zauvijek i da njihova obitelj zna da nisu zaboravljeni. Sretan sam što je ovako velik broj ekipa došao na turnir i želim da se svi ugodno osjećate, Nadam se da se vidimo i iduće godine – zaključio je Marcel Štrok.

Otvorenju turnira, između ostalih, nazočio je i zamjenik župana Marijo Klement, kao i načelnici općina, Hrvoje Miler (Špišić Bukovica), Josip Vučemilović – Jurić (Gradina)…

Sve ekipe dobile su posebne zahvalnice za sudjelovanje na turniru. Nakon otvaranja turnira, izaslanstva su položila vijence i zapalila lampione ispred Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima, koje se nalazi kod Policijske uprave virovitičko–podravske.

Ekipe su bile podijeljene u četiri skupine te su se po dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine plasirale u četvrtfinale. Nakon više od šest sati igre, u finalu je ekipa Policijske uprave vukovarsko–srijemske tek nakon lutrije penala bila bolja od Policijske uprave zagrebačke, dok je u susretu za treće mjesto Policijska uprava brodsko–posavska nadjačala Policijsku upravu osječko–baranjsku rezultatom 3:0.

Organizator je na kraju podijelio medalje svim sucima i voditelju natjecanja, kao i pehare za četiri najbolje ekipe.

Najbolji strijelac turnira bio je Valentin Šunjić (PU brodsko–posavska). Za najboljeg vratara proglašen je Dario Storijak (PU vukovarsko–srijemska). Za najboljeg igrača proglašen je Josip Beljan (PU zagrebačka). Pokal za fair play potez turnira dobio je Mario Rončević (PU osječko–baranjska).

Rezultati završnice:

Četvrtfinale:

  • VPŽ – PU osječko-baranjska 0:1
  • PU vukovarsko–srijemska – PU koprivničko–križevačka 4:0
  • PU brodsko–posavska – PU Somogy 4:1
  • PU zagrebačka – PU ličko–senjska 0:0 – nakon penala 3:1

Polufinale:

  • PU zagrebačka – PU brodsko-posavska 5:0
  • PU vukovarsko–srijemska – PU osječko–baranjska 0:0 – nakon penala 3:2

Utakmica za treće mjesto:

  • PU brodsko–posavska – PU osječko–baranjska 3:0

Finale:

  • PU zagrebačka – PU vukovarsko–srijemska 0:0 – nakon penala 5:4 (www.icv.hr, mš, foto: Mario Šolc)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button