Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. lipnja 2023.

Fotogalerija: U Osijeku je održan radni sastanak projektnih partnera Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

U Osijeku je održan radni sastanak projektnih partnera Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. Na njemu je bilo riječi o aktualnostima projekta: radovima na Regionalnom znanstvenom centru u Osječko-baranjskoj županiji te njegovoj ispostavi u Virovitičko-podravskoj županiji, organizaciji budućih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike i učenike, provedbi testiranja učenika 4. razreda, te ostalim predstojećim i do sada provedenim aktivnostima projekta.

Sastankom je predsjedavao zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, a iz Virovitičko-podravske županije bili su – pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić sa suradnicom Andrejom Dobrostal, ravnatelj OŠ Suhopolje Anto Škraba i predstavnica VIDRA-e Tena Silović.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josipa Kozarca – Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozarca -Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik – Norveška, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Ukupna vrijednost projekta je 21.020.771,60 kuna. Virovitičko-podravskoj županiji i dvjema školama, pripada 7.552.786,03 kuna. Tako će OŠ Josipa Kozarca u Slatini i OŠ Suhopolje biti ispostave regionalnog znanstvenog centra. Od navedenih sredstava, rekonstruirat će se i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ Josipa Kozarca Slatina, a rekonstruirat će se i suvremeno opremiti i učionica u OŠ Suhopolje.

Cilj projekta je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, usmjerenog k darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Na području Osječko-baranjske županije, Centar će biti uspostavljen u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom. U Virovitičko-podravskoj županiji će se pak, rekonstruirati i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ Josipa Kozarca Slatina, a rekonstruirat će se i suvremeno opremiti i učionica u OŠ Suhopolje.
Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, osmišljen je kao regionalni znanstveni centar u kojem će se razvijati novi modeli učenja, strategije podučavanja i druge odgojno-obrazovne aktivnosti u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva. Svrha mu je unaprjeđenje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika, kvalitetnije ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma STEM područja čime bi učenici usvajali i povezivali nove koncepte, popularizacija STEM područja, detekcija darovitih učenika, modernizacija infrastrukture i opreme te pružanje jednakih mogućnosti obrazovanja socijalno ugroženim učenicima i učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.

Ciljne skupine ovog projekta su učitelji i drugi odgojno-obrazovni djelatnici uključenih škola kao i njihovi učenici. Krajnji korisnici su osnovne škole, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, učenici, roditelji i opća javnost. Izravni rezultati su unaprijeđeni kapaciteti ciljanih skupina iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva za kvalitetniji obrazovni sustav, ojačani kapaciteti dionika za održiviji i konkurentniji regionalni razvoj, osmišljeni novi modeli učenja, unaprijeđena oprema i infrastruktura, jačanje suradnje različitih obrazovnih razina, međužupanijska suradnja kao i suradnja Hrvatska-Norveška kroz uspostavu Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske.

Neizravni rezultati su pametnije, održivije, uključivije, poduzetnije, povezanije i konkurentnije društvo budući da se povezivanjem interesa svih dionika stvara konkurentnija regija koja doprinosi poboljšanju socio-ekonomskih statusa dionika koje se kroz rad RZC-a usmjerava prema znanjima i vještinama budućnosti koje donose promjene u životnim sredinama svih uključenih. Projekt na ovaj način dugoročno utječe na smanjenje siromaštva, jačanje socijalne i ekonomske kohezije u svojoj regiji. (www.vpz.hr)


Share Button