Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. srpnja 2023.

Od ulaska u EU, na području Virovitičko-podravske županije, provedeno je 500 projekata vrijednih više od 300 milijuna eura

Europski fondovi promijenili su lice Virovitičko-podravske županije. Kroz europske fondove u posljednjih deset godina na području Virovitičko-podravske županije provedeno je više od 500 projekata u vrijednosti većoj od 300 milijuna eura.

Stoga ne čudi da je Virovitičko-podravska županija po povlačenju EU sredstava konstantno na hrvatskom vrhu ili prvi vrhu gledajući statistiku po stanovniku.

  • Godinama smo pripremali projekte, spremali projektnu dokumentaciju, imali potrebne sve dozvole i čekali otvaranje natječaja. I zato nije čudno da smo godinama vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Rezultat je to rada županijske uprave, svih naših institucija, Županijske razvojne agencije VIDRA-a, ali i svih općina i gradova na našem području. Županija, gradovi i općine ostvarili su svoju zadaću te europskim sredstvima u svim segmentima društvenog razvoja poboljšali kvalitetu života stanovništva ovog prostora. Pokazali smo kako na kvalitetan, učinkovit način, uz podršku Vlade RH i resornih ministarstava, možemo europskim sredstvima poboljšati uvjete življenja stanovništva, od ruralnog razvoja do infrastrukturnih i ostalih javnih projekata. Benefit svega toga, ulaska Hrvatske u EU, ogleda se i pridruživanjem eurozoni i Schengenskom prostoru, što je posebno vidljivo nama koji graničimo s Republikom Mađarskom – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

A što se to gradilo i radilo na području županije u proteklih 10 godina, koji su to projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina na njezinu području?

Izgrađeni su i obnovljeni posjetiteljski centri – Kurija Janković u Kapeli Dvoru, Posjetiteljski centar – Dvorac Janković u Suhopolju. U središtu Virovitice obnovljen je Dvorac Pejačević. Obnovljena je i rodna kuća Petra Preradovića. Zaživio je Centar za posjetitelje Križnica sa skelom preko rijeke Drave. TIC Klopotec na pitomim padinama Bilogore poziva turiste, a novo lice imaju i Centar za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima, Posjetiteljski centar “Stara ložionica” u Orahovici. Izgrađeni su Posjetiteljski centar EPI centar Sequoia u Slatini, Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici. U Orahovici se gradi Turističko-rekreacijski centar Jezero – Hercegovac – Ružica grad…

Proveden je projekt Geo priče UNESCO Geoparka, u kojem se izdvaja Geo info centar u Voćinu, i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Ta je ceste omogućila trostruko veći dolazak turista na područje Parka prirode Papuk, posebno Jankovca…

Izgrađeni su poduzetnički inkubatori u Orahovici, Virovitici, Slatini i Pitomači. Tu je i 11 novih vrtića na području županije, a u provedbi je izgradnja vrtića u Mikleušu, Novoj Bukovici, Slatini i dogradnja vrtića u Špišić Bukovici. Energetski je obnovljena većina zgrada javne namjene, kao što su škole, sportske dvorane, društveni domovi, domovi zdravlja… Tu je i Centar za osnaživanje i razvoj Virovitičko-podravske županije, a uskoro nas u Virovitici očekuje početak izgradnje nove zgrade Državnog arhiva. Opća bolnica Virovitica dobila je važnu opremu, dograđena je dnevna bolnica. U Virovitici je niknuo studentski dom. Značajna sredstva uložena su u stvaranje boljih uvjeta rada primarne zdravstvene zaštite, a europskim sredstvima osigurani su pomoćnici u nastavi te školska prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

  • Ovo je samo djelić onoga što smo stvarali i radili za boljitak svih stanovnika naše županije u zadnjih deset godina. Naravno, imamo spremne nove projekte i Virovitičko-podravska županija nastavit će u istom ritmu povlačenju europskih sredstava – kazao je župan Igor Andrović.

Dodajmo i kako su u posljednjih deset godina izgrađeni su sustavi navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, Đolta, Kapinci – Vaška – II faza, koji se prostiru na oko 1700 hektara, a pripremaju se i novi sustavi na području općina, Lukač, Čačinci, Crnac, Čađavica… Panonski drvni centar kompetencija postao je važna karika u drvno-prerađivačkoj industriji ovog područja, a opremljene su i poduzetničke zone Virovitica Antunovac, Orahovica, Slatina…

Veliki su projekti aglomeracija na područjima Virovitice, Slatine i Pitomače. Radi očuvanja i zaštite okoliša i prirode izgrađena su reciklažna dvorišta Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovica, a u tijeku je prijava reciklažnog dvorišta u Orahovici. Pokrenuta su i istraživanja geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije s izrađenim studijama geotermalnog potencijala za Slatinu, Novu Bukovicu, Orahovicu i Viroviticu. Tu su i projekti iz programa Zaželi, koji se provode na području svih općina i gradova u županiji. Provodi se i projekt širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, a europska sredstva dobili su i brojni poduzetnici, gospodarstvenici i poljoprivredna gospodarstva. (Glas Slavonije, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

 

Share Button