Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. srpnja 2023.

Korak bliže sušionici povrća u Virovitici: Grad Virovitica darovao zemljište Virovitičko-podravskoj županiji u vrijednosti dva milijuna eura

Korak smo bliže „Sušionici povrća“ projektu Virovitičko-podravska županija, koja će se graditi u Zoni II. Zapad u Virovitici. Grad Virovitica je Županiji darovao zemljište, u vrijednosti 2 milijuna eura, za taj veliki projekt koji će puno značiti za poljoprivredne proizvođače povrća na ovim prostorima, jer tada će se sušeno povrće za, primjerice Vegetu, proizvoditi kod nas. Ugovor su u Gradskoj upravi Virovitica, potpisali virovitičko-podravski župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Potpisivanju ugovora nazočili su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Antonio Dražić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Grada Virovitice Sanja Kirin.

  • Ovo je jedan od važnijih ugovora koji smo dosad potpisivali s Virovitičko-podravskom županijom. Ovaj projekt je važan jer njime direktno potičemo razvoj gospodarstva odnosno poljoprivrede. Omogućit će da se naši poljoprivrednici bave visoko dohodovnim kulturama. Uz ovaj projekt paralelno istražujemo geotermalne potencijale. Već imamo lokacijsku dozvolu izdanu za geotermalnu bušotinu u vojarni. Planiramo i dalje ići s geotermalnim projektima, kako bi omogućili da se što više naših poljoprivrednika bave upravo onim kulturama i proizvodnjom hrane koja će donesti najveću dobit, a i koja će omogućiti da se zaposle mladi ljudi i ostanu upravo na području našeg grada i županije. Naša Županija i Grad Virovitica maksimalno koriste Europske potencijale koji su nam na raspolaganju, kako bismo uz njihovu pomoć društveno, komunalno i gospodarski preobrazili naš Grad i Županiju. Zato je važno da radimo kao tim. Po povlačenju europskih sredstava smo kao grad i županija u samom vrhu Hrvatske i pokazali smo da tamo gdje postoje sinergija, zajedništvo i motiv možemo stvoriti čuda – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Projekt Sušionice povrća, prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalno razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za njega je odobreno 536.100,47 eura bespovratnih sredstava, a 94.606,81 eura je pridodala Virovitičko-podravska županija.

  • Drago mi je da smo danas potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva, odnosno darovanje zemljišta za buduću izgradnju sušionice povrća. Naime, Virovitičko-podravska županija je prijavila ovaj projekt na natječaj tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji se financira kroz razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. Kada smo dobili sredstva za izradu dokumentacije, morali smo naći i adekvatno zemljište gdje bi se ta buduća sušionica povrća gradila i zajedničkim usuglašavanjem Grad je ponudio to zemljište u Zoni Zapad II. Kao što znate Virovitičko-podravska županija je poljoprivredna orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost ako gledamo po bruto domaće proizvodu u našoj županiji. Poznati smo po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo u toj sušionici povrća. Isto tako poznati smo kao županija koja je lider i u sustavima navodnjavanja. Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Kako je riječ o visoko dohodovnim kulturama, cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, s naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje. Za sušionicu povrća čekamo izdavanje lokacijske dozvole, a nakon toga građevinski dozvolu i krećemo u pronalazak investitora – rekao je župan Andrović te zahvalio Gradu Virovitici na zajedničkoj suradnji.

Naime, Virovitičko- podravska županija planira izgradnju Sušionice povrća u poduzetničkoj zoni Zapad 2 na zemljištu veličine 103 000 m2 na području grada Virovitice. Kapacitet sušionice povrća ostvarit će se izgradnjom jedne linije za sušenje povrća kapaciteta 410 kg/h sušenog povrća, odnosno oko 4000 kg/h svježeg povrća uz izbor odgovarajuće tehnologije, sezonom dozrijevanja sirovina te procijenjenim potrebama tržišta. U „pogonu“ vrijednom oko 25.000.000 eura, moći će se sušiti gotovo sve vrste povrća, te potom koristiti u osušenom stanju (mrkva, češnjak, luk, peršinov i celerov korijen, poriluk, hren, cikla…), on će povezivati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta.

Sušeno povrće koristi se u prehrambenoj i mesnoj industriji, kao i za proizvodnju konzervirane hrane, gotovih jela, juha, umaka, mesnih prerađevina, dodacima jelima… Mesna industrija koristi velike količine sušenog češnjaka i luka u prahu, kao i drugog sušenog povrća, također najvećim dijelom iz uvoza. Na domaćem i inozemnom tržištu postoji znatna potražnja za sušenim povrćem. Općenito, većina sušenog povrća uvozi se, dok se u Hrvatskoj proizvedu zanemarive količine.

Danas, sušeno povrće uvozi se od Poljske, Njemačke i Francuske do Egipta. Po pitanju izvoza važno je naglasiti da među deset najvažnijih izvoznih proizvoda Republike Hrvatske ulaze i pripravci za umake i pripremljeni umaci te miješani začini.

Vrijedni poljoprivrednici na području Virovitičko-podravske županije, proizvodnju povrtlarskih kultura, uzgajaju na 1252 hektara i po tome je naša županija poznata u RH.  Sušionica je samo nastavak ulaganja u poljoprivredu jer Virovitičko-podravska županija je s ciljem snažnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i dohodovnih kultura, sagradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška I. i II faza, Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, a u budućnosti će se izgraditi i novi sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza, Zdenci, Čačinci-Crnac. Virovitičko-podravske županije bit će oko 10.430 ha neto navodnjavane površine što bi iznosilo oko 10% planski rasprostranjenih navodnjavanih poljoprivrednih površina na području Virovitičko – podravske županije.

Sve to omogućit će poljoprivrednicima povećanje adekvatnih površina za proizvodnju dohodovnih kultura odnosno proizvodnju korjenastog povrća za potrebe Sušionice povrća i domaće prehrambene industrije. Postojećim sustavima navodnjavanja i izgradnjom planiranih sustava, na području

Sušionica povrća bit će i energetski neovisna, jer se uz nju, projektiraju Fotonaponske sunčane elektrane nazivne snage 2.000 kW (2,0 MW). Fotonaponska elektrana na Sušionici povrća pokrila bi ukupne potrebe za električnom energijom Sušionice povrća u radu do 2 smjene 220 dana u godini. Predviđa se i za proizvodnju toplinske energije, ugradnja solarnih kolektora tipa Fresnel ukupnog toplinskog kapaciteta 3,5-4,0 MWth, kao i akumulacija tople vode, kao i sustav za dogrijavanje tople vode za potrebe rada stroja za sušenje povrća.

Predviđen je i sustav za prikupljanje kišnice s krovova građevina predviđenih na postrojenju za sušenje povrća, a koja bi se koristila za grubo pranje povrća prije ulaska u pogon za pripremu povrća za sušenje. Kišnica bi se skupljala u podzemnom spremniku, a koristila bi se i u sanitarnom sustavu. Time bi se značajno smanjila potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava, a što bi posredno dovelo do smanjenja pogonskih troškova sušionice povrća.

Trenutno, očekuje se izdavanje lokacijske dozvole, a u završnoj fazi je i izrada glavnih i tehnoloških projekata potrebnih za ishođenje građevinske dozvole te izvedbene projekte i kompletne dokumentacije o nabavi.

Sušionica povrća osmi je zajednički projekt Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Dosad, zajedničkim snagama Grada i Županije izrađeni su projekti: Drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator u Virovitici, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Tehnološko-inovacijski centar, Multifunkcionalna hala Viroexpo, kao i Centar za pametnu poljoprivredu, za koji je izdana građevinska dozvola. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button