Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. srpnja 2023.

Virovitičko-podravska županija dodijelila potpore u poljoprivredi za 82 korisnika u iznosu 95.932 eura

Izuzev 2022., od 2019., do danas, Virovitičko-podravska županija je vrijednim poljoprivrednicima s našeg područja isplatila oko 400.000 eura bespovratnih sredstava kroz razne programe potpora. U četvrtak je župan Igor Andrović, uz nazočnost pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka, u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, korisnicima uručio obavijesti o dodijeljenim potporu za ovu godinu, koja iznosi 95.932 eura i koje se već nalaze na njihovim računima. Na Javni poziv javilo se 82 poljoprivrednika, odnosno korisnika koji su ostvarili pravo na potpore.

  • Kao Županija odredili smo ukupan iznos od 420 tisuća eura za potpore za poljoprivredu, poduzetnike, obrtnike i gospodarstvo. Od tog iznosa, 66 tisuća eura je bilo namijenjeno za potpore u poljoprivredi. S obzirom na povećan obim prijava, taj iznos potpore povećali smo na 96 tisuća eura. To su namjenska sredstva, što znači da su poljoprivrednici mogli dobiti od 250 eura do 5 tisuća eura. Taj, najviši iznos do 5 tisuća eura mogle su dobiti zadruge, dok su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ovisno o tome je li riječ o mladim poljoprivrednicima, mogla dobiti najviše do dvije tisuće eura. Riječ je o potpori za razne podmjere i vjerujem da će ih svi poljoprivrednici dobro iskoristiti te da će biti još konkurentniji na tržištu poljoprivrede – rekao je župan Andrović.

Programom su bile obuhvaćene sljedeće mjere: Potpora malim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji, potpora za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu, potpora uvođenju sustava za navodnjavanje na poljoprivrednim površinama, potpora za očuvanje pčelinjeg fonda, potpore za ulaganja u vezi s preradom poljoprivrednih proizvoda i stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda, potpore za marketinške aktivnosti te potpora poljoprivrednim zadrugama.

Zadovoljni su i vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima ovakve potpore, osobito od strane Županije, jako puno znače za daljnji rast i razvoj.

  • Već pet godina imam svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem se bavim proizvodnjom lješnjaka, oraha i šljiva. Ovo je prvi put da sam se prijavio za potporu poljoprivrednicima Virovitičko-podravske županije. Ovo nama stvarno puno znači i svakako će mi pomoći u daljnjem radu – rekao je tom prigodom Saša Pejanović, vlasnik OPG-a Sale iz Voćina.

Virovitičko-podravska županija i prijašnjih godina provodila je Programe potpora u poljoprivredi koje su se pokazale jako dobrima, a od 2019. do 2023. godine kroz njih je dodijeljeno oko 400.000 eura.

Uz Programe potpora u poljoprivredi, Virovitičko-podravska županija provodi i Mjeru subvencije kamate na kratkoročne kredite za potrebe proljetne i jesenske sjetve na koju se svake godine prijavljuje sve veći broj poljoprivrednika. Tablicu s popisom poljoprivrednika koji su ostvarili potporu za 2023. godinu, možete vidjeti OVDJE (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button