Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. srpnja 2023.

Fotogalerija: U Dječjem vrtiću Lipa u Čađavici održane su radionice „Odvoji i pametno odloži“

Održane su informativno-edukativne radionice u dječjem vrtiću „Lipa“ u Čađavici a u  sklopu Javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada pod nazivom „Odvojeno sakupljanje komunalnog otpada“.

Uz prisustvo pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Općine Čađavica Danijela Jozića, ravnateljice Dječjeg vrtića Lipa Ane Krmpotić i ostalog stručnog osoblja polaznicima dječjeg vrtića Lipa iz Čađavice  djelatnici Poduzetničkog inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o. održali su dvije vrlo korisne i edukativne radionice na temu pravilnog odvajanja i pametnog odlaganja komunalnog otpada.

Osim što su djeca mogla nadopuniti svoja znanja o odabiru boje otpadnika i materijala koji se u njega može odložiti dobili su i njima vrlo zanimljive podatke koje čuvaju naš planet kako bi on ostao pogodno i poželjno mjesto za život ne samo ljudi nego i njihovih kućnih ljubimaca.

Poruka radionica je da otpad nije smeće nego je izvor sekundarnih sirovina te njegovim odvojenim prikupljanjem štedimo prirodne resurse i energiju. Također, štedimo dragocjeni odlagališni prostor i smanjujemo onečišćenje vode, zraka i tla. A između ostalog, se moglo čuti:

  • Recikliranjem jedne tone otpadnog papira štedimo jednu tonu drva i oko 60.000 litara vode
  • Energija ušteđena recikliranjem jedne staklene boce dovoljna je da žarulja od 100 W gori četiri sata
  • Recikliranjem jedne tone aluminijskih limenki uštedi se pet tona boksita i utroši se 20 puta manje energije

Radionice su održali Neda Martić direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić te stručni suradnici  Veljko Rastović i Lara Golubić. (inkubatorivpz.hr)

Share Button