Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. srpnja 2023.

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici, održan je sastanak na temu Afričke svinjske kuge

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici, održan je sastanak na temu Afričke svinjske kuge koja se pojavila na području Vukovarsko-srijemske županije. Na sastanku su bili predstavnici uzgajivača svinja, lovci, veterinari, stručne službe, predstavnici Hrvatskih šuma,…

Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge pitanje je visokog prioriteta jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Afrička svinjska kuga predstavlja najveću prijetnju svinjogojstvu Republike Hrvatske, populaciji divljih i domaćih svinja. U Hrvatskoj, izuzev u Vukovarsko-srijemskoj županiji, niti u jednoj drugoj ona nije zabilježena. No, nama je cilj spriječiti njenu pojavu na ovom području – naglasio je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

Sastanku je nazočio i saborski zastupnik Josip Đakić.

Svjesni smo svega što se događa i zato je važno prevenirati na vrijeme. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali je smrtonosna za divlje i domaće svinje i predstavlja gospodarsku ugrozu za one koji se bave njihovim uzgojem, jer i 12 mjeseci nakon što je na nečijem gospodarstvu zabilježena pojava Afričke svinjske kuge, one se na tom mjestu ne smiju uzgajati. I zato je važno na vrijeme upozoravati, prevenirati i educirati kako se afrička svinjska kuga ne bi niti pojavila – kazao je Đakić.

Na sastanku se govorilo o svim aktivnostima koje nam predstoje kako bi mogli pravovremeno i preventivno reagirati te maksimalno zaštitili svinjogojstvo i populaciju divljih svinja na području Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Sve o Afričkoj svinjskoj kugi možete doznati OVDJE

Share Button