Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. kolovoza 2023.

Korak bliže velikom projektu: Izdana Lokacijska dozvola za Sušionicu povrća koja će se nalaziti u Virovitici

Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice, izdao Virovitičko-podravskoj županiji, Lokacijsku dozvolu za Sušionicu povrća koja će se nalaziti u Virovitici. Sušionica povrća bit će kapaciteta 410 kg/h osušenog povrća, uz fotonaponsku sunčanu elektranu koja će se nalaziti na krovu objekta kapaciteta 2.0 MWp, a služit će primarno za vlastite potrebe. Bit će tu i sušara te skladište osušenog povrća, hladnjača…

Izdavanje Lokacijske dozvole, korak je bliže za gradnju „pogona“ vrijednog oko 25.000.000 eura, u kojem će se moći sušiti gotovo sve vrste povrća, te potom koristiti u osušenom stanju (mrkva, češnjak, luk, peršinov i celerov korijen, poriluk, hren, cikla…). Ovim projektom planira se povezati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta. Projekt Sušionice povrća, prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalno razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za njega je odobreno 536.100,47 eura bespovratnih sredstava, a 94.606,81 eura je pridodala Virovitičko-podravska županija. Zemljište za gradnju Sušionice darovao je Grad Virovitica.

Sušionica je samo nastavak ulaganja u poljoprivredu jer Virovitičko-podravska županija je s ciljem snažnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i dohodovnih kultura, sagradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška I. i II faza, Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, a u budućnosti će se izgraditi i novi sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza, Zdenci, Čačinci-Crnac. (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button