Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. kolovoza 2023.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović: Hvala svima koji sudjeluju u obrani od poplava, nastavljamo biti na oprezu

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović je prilikom obilaska kritičnih točaka na području županije kojima prijeti poplava zbog nabujale rijeke Drave, odnosno Novog Graca i Kapinaca, te Križnice koja nažalost bilježi rekordne vodostaje, uputio zahvalu svima koji su sudjelovali i koji sudjeluju u obrani od poplava

  • Obišli smo ona područja koja su ugrožena poplavom. Srećom, situacija je koliko toliko pod kontrolom i nema razloga za panikom. No, trebamo nastaviti biti na oprezu budući da vodostaj i dalje blago raste, ali ne vjerujemo da će prerasti one zečje nasipe koje su izgrađeni. Tu bi se prije svega zahvalio svim volonterima koji su danonoćno sudjelovali u izradi nasipa i u dežurstvima tako da smo uspjeli obraniti Novi Gradac i Kapince od mogućih poplava. Nažalost, područje Križnice je najviše poplavljeno, stradale su poljoprivredne površine, no srećom nema ugroze za samo naselje. Sada nam preostaje čekati pad vodostaja i povlačenje vode – rekao je župan dodavši kako su zečji nasipi zaštitili kuće i poljoprivredne površine u Novom Gracu i Kapincima.
  • Ove elementarne nepogode više nisu rijetkost, nego pravilo. Ne samo u Hrvatskoj nego na području cijele Europe. Samo u našoj županiji ove smo godine dva puta proglašavali elementarnu nepogodu i zbog olujnog vjetra, tuče i poplava. Klima se mijenja. Prošle godine smo imali elementarnu nepogodu zbog suše, a ove su godine to poplave, tko zna što nas čeka do kraja godine. Sigurno se svi zajedno trebamo zapitati što bi kao društvo mogli napraviti da ovakve klimatske promjene ne idu na gore – rekao je Andrović. (www.icv.hr; Fotografija: Kristijan Toplak)
Share Button