Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. kolovoza 2023.

Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved obišao područja rekordnog vodostaja Drave u VPŽ, pohvalivši odgovoran rad stručnih službi u obrani od poplava

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, u četvrtak je obišao nasip kod Vaške i Vrbovke u Virovitičko-podravskoj županiji. Kod Vrbovke je zabilježen povijesno najveći vodostaj od 704 centimetra, a na nasipu kod Vaške, pravodobnom intervencijom spriječene su moguće teže posljedice.

O stanju na terenu informirali su ga župan Igor Andrović, načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ Marijo Klement, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VGO-a Osijek Hrvatskih voda Željko Kovačević u pratnji člana Stožera, županijskog pročelnika Bojana Mijoka i načelnika Općine Sopje Berislava Androša, na čijem se području nalaze spomenute lokacije.

  • Od početka su službe pratile vodeni val i osobno sam se ovdje uvjerio u odgovoran pristup svih sastavnica, na vrhu s Hrvatskim vodama, potom županijskog Stožera civilne zaštite, vatrogascima, velikom broju volontera, braniteljskim udrugama, članovima lovačkih i sportskim društvima, svima, kojima zahvaljujem na angažmanu. Hrvatska vojska je pripravna pomoći ako bude trebalo, a kao što smo čuli od svih uključenih u obranu od poplava, svi su ovdje spremni pomoći i intervenirati ako se pokaže potreba za tim. Pokazatelj je to dobro organiziranog sustava i odgovornog pristupa svih koji su angažirani u ovom procesu – rekao je Medved i dodao kako smo suočeni s novim okolnostima u prirodi i sve češćim ekstremima.
  • Smatram da bi u suradnji s resornim ministarstvom i udrugama za zaštitu prirode trebali preispitati ranije donesene odluke o čišćenju korita rijeka i omogućavanju veće protočnosti vode kroz korita. Trebamo preispitati u kojoj mjeri možemo, vodeći pritom računa da čuvamo našu prirodu, ali isto tako primarno nam mora biti sigurnost naših građana na prvom mjestu. Smatram to važnim i zaista je trenutak da se sagledaju sve okolnosti i preispitaju te odluke – rekao je Medved. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button